Header Ads

Cara Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman PTPTN

Cara Penangguhan Bayaran Balik pinjaman PTPTN. Penangguhan ini untuk clearkan bagi sesiapa yang telah di blacklist oleh pihak PTPTN. Jadi, untuk clearkan blacklist tersebut anda perlu buat penangguhan bayaran balik pinjaman.

Bila dah buat penangguhan pinjaman tu, anda perlu bayar balik pinjaman PTPTN ye bukan apa, risau hutang nanti makin banyak dan akan datang tak mampu bayar, bila hutang banyak nak buat penjaman rumah susah.
Bagi yang nak kemas kini anda harus lakukan sebelum 25 Julai 2018, dan untuk dapatkan number pinjaman itu anda boleh dapatkan melalui "email, reminder bayar PTPTN yang telah di hantar".

Selain itu, anda boleh dapatkan number pinjaman melalui surat, mungkin pihak PTPTN pernah hantar surat kepada anda, di dalam surat tersebut tertera number pinjaman anda. Jika masih tak dapat anda boleh datang ke pejabat PTPTN di cawangan berdekatan rumah anda. 

CARA-CARA PENANGGUHAN BAYARAN BALIK PTPTN


Ada yang mengatakan bunga tetap berjalan walaupun buat penangguhan 1% ujrah dari baki keseluruhan tambah charge pentadbiran dan ada juga yang mengatakan tidak. Nak pasti boleh ke pejabat PTPTN. Apa yang zira tau penangguhan ini untuk clearkan blacklist.Bagi yang masih belum kemas kini pendapatan  anda harus lakukan dengan segera kerana masa juga sudah suntuk dan tinggal sehari sahaja lagi. Jika nama anda masih di blacklist itu bermakna anda belum kemas kini pendapatan anda. 

No tel : 03-21933000
Website : www.ptptn.gov.my

9 comments:

 1. Akak memg potong ptptn thru payslip. Memg xnak mintak penangguhan.. Kena isi juga ke?

  ReplyDelete
 2. Bagusnya.. boleh share dengan kawan ni, ada yang tak tahu caranya nak tangguh bayaran balik...

  ReplyDelete
 3. Senang ada rujukan cara nak mohon penangguhan ptptn ni..ada online.. Bagaimanpun semoga peminjam dpt membuat pembayaran sehingga selesai..

  ReplyDelete
 4. oh untuk yg blacklist jela ye zira...sib baik x blacklist..bayar sket2 lame2 jadi bukit kan.hhehe

  ReplyDelete
 5. kita dah buat..isi sekejap je..heehe..kena cepat-cepat kemaskini, kalau tak nanti dia kira lain..hahaha

  ReplyDelete
 6. Kalau belum hbs tempoh pinjaman x payah dulu kan? Ke kena jugak eh?

  ReplyDelete
 7. Info yg bgus ni. Memang kena cepatlah kemaskini kan. Rugi lpskan pluang ni

  ReplyDelete
 8. Nasib baik dah settle. Boleh taruk nafas legaaa.. hahaha

  ReplyDelete
 9. Oh thanks for the information. I dah habis bayar loan PTPTN. Mula mula memang payah la nak konsisten but i paksa juga set aside the money every month.

  ReplyDelete

Copyright iuzira | Designed By: Shedaucu.com. Powered by Blogger.