' +''; +'

16 Jan 2017

Membongkar mengenai bagaimana memiliki rumah baru, terpakai, dan lelong

Membongkar mengenai bagaimana memiliki rumah baru, terpakai, dan lelong mesti ramai yang nak tahu macam mana nak beli rumah untuk kita tinggal sebelum mula melabur dalam hartanah. Bagi mereka yang sedang mencari rumah kediaman kebiasaannya mereka akan pilih rumah mengikut budget, kemampuan atau keselesaan rumah yang ingin mereka tinggal.

Apakah pilihan yang kebiasaannya orang ramai inginkan bila telah buat keputusan? Nak tanya pendapat korang apa pilihan yang korang akan pilih untuk beli rumah? pertama beli rumah baru, kedua terpakai dan ketiga lelong? 

Siapa tahu maksud jenis rumah di atas? Kadang kala kita ada keinginan untuk memiliki rumah sendiri apabila sudah berkahwin. Sedih tak bila dah kahwin tapi duduk rumah sewe selamanya atau terpaksa duduk rumah mertua.

gambar sebagai hiasan

Siapa yang masih tak faham maksud beli rumah baru, meh sini aku nak cerita sikit. Membeli rumah baru bermakna korang membeli rumah baru terus daripada pemaju kepada sesiapa yang berminat rumah baru boleh klik new propert pelbagai pilihan rumah yang korang boleh pilih manakala rumah terpakai pula merujuk kepada hartanah yang telah mempunyai pemilik dan korang membelinya dari pemilik persendirian.  

rumah lelong pula rumah yang dijual oleh pihak bank disebabkan kegagalan pemiliknya dalam menjelaskan pembayaran. Jadi, Korang rasa jenis hartanah manakah yang banyak memerlukan duit? Kalau tak pasti boleh baca pembiayaan dibawah. 

Rumah Baru

Kebiasaannya dikehendaki menyediakan wang pendahuluan sebanyak 10% (tertakluk jika pembeli menerima 90% pembiayaan). Kemudian 10% lagi untuk yuran guaman, setem duti dan lain-lain walaupun kadang-kadang ditanggung pemaju. Korang perlu membuat bayaran secara bertingkat, maksudnya membayar faedah ansuran bulanan dan ia akan meningkat sehingga habis pembayaran.

Dalam perkara ini ia bergantung pada pemaju, potongan biasa adalah siapa cepat dia dapat, Bumiputera, Diskaun pekerja atau faedah ahli.  Sesetengah hartanah yang sedang dimajukan dilengkapi dengan perabot. Bagaimanapun, ada risiko yang perlu korang tahu. Seperti:- 
   
   o  Projek terbengkalai.
        o   Kelewatan.
        o   Tidak boleh jual sebelum siap.
        o   Persaingan yang sengit dalam sewa dan jualan sebelum serahan.
        o   Indah khabar dari rupa.

Jadi perlu berhati-hati apabila nak beli rumah, kalau nak beli biar rumah itu dah siap sepenuhnya kalau tak korang kenalah tanggung risikonya. 

gambar sebagai hiasan
Rumah Terpakai

Dalam perkara ini bayaran pendahuluan yang lebih tingi kerana nilai hartanah. Kos yang lebih tinggi untuk Perjanjian Jual Beli, yuran guaman, duti setem dan lain-lain. Pembayaran penuh biasanya dilakukan segera.

Tiada potongan, tetapi pembeli boleh tawar menawar dengan penjual. Ubahsuai perlu dilakukan lebih-lebih lagi untuk hartanah yang agak berusia jadi perlu banyak yang diperbaiki agar lebih cantik seperti rumah baru.

Setiap pembelian hartanah mempunyai risiko. Dalam kes ini, hartanah mungkin ada masalah seperti makhluk perosak, pendawaian elektrik atau pembetungan yang bermasalah, atau apa-apa masalah yang menelan belanja yang tinggi untuk dibaiki. inilah masalah yang perlu dihadapi apabila kita beli rumah terpakai.
gambar sebagai hiasan

Rumah Lelong

Pembayaran permulaan mungkin lebih dari 10% nilai hartanah, bergantung pada sebarang tunggakan oleh pemilik lama. Pembayaran penuh biasanya dilakukan segera. Tiada potongan, namun biasanya lebih murah dari harga pasaran sebab pembeli perlu jelaskan bayaran yang tertunggak. 

Ubahsuai perlu dilakukan kerana biasanya hartanah lelongan kurang diselenggarakan atau dibiarkan kosong pada masa yang lama. Antara risiko membeli rumah lelong adalah:
       
   o   Masalah mengosongkan pemilik lama dari rumah yang dibeli.
        o   Tidak boleh melihat rumah secara penuh sebelum membeli.
        o   Harga mungkin lebih tinggi dari nilai pasaran mengikut keluasan rumah

Seseorang yang ingin memiliki rumah bergantung kepada keperluan seseorang, setiap jenis hartanah mempunyai kebaikan dan keburukan jadi kalau korang nak beli rumah pilihlah yang elok dan mengikut budget. Sebagai contoh, seorang yang suka mengubah suai dan menjual hartanah amat sesuai membeli rumah lelong.

Kepada mereka yang baru bekerja dan mempunyai duit lebih mereka boleh beli, rumah baru (new property) adalah pilihan yang tepat bagi mengurangkan beban pembayaran pendahuluan. Akhir sekali, untuk mereka mahukan kehidupan lebih selesa dan ingin membeli hartanah yang jelas, mereka boleh beli hartanah terpakai ini adalah pilihan terbaik untuk mengetahui tentang rumah.

12 Jan 2017

Apakah Ciri Hard Disk terbaik?


Ciri-Ciri Hard disk perlukan kekuatan tambahan, sekarang dah masuk tahun 2017, banyak kenangan tahun lalu yang kita tidak mahu lupakannya. Terutamanya kenangan manis. Bila ambil gambar banyak mesti rasa sayang nak padamkan, dan kalau simpan dekat Pc takut kena virus terpaksa format hbis semua kenangan hilang.

Jadi jalan selamat nak simpan gambar atau video simpan dalam hard disk , kebetulan tengah tengok laman web LAZADA nampak satu Hard Disk Drive Portable HDD (Green) designnya memang cantik ia juga perlindungan penyelesaian penyimpanan data mudah alih ADATA HD720 USB 3.0 berkenan sungguh aku tengok hard disk ni.

Bila tengok reka bentuknya ia memenuhi melebihi International Electrotechnical Commission (IEC) standard IP68 dan ia kalis air serta tahan debu. Lepas ni, kalau terkena air takde la risau gambar hilang sebab ada pelindungan kalis air dan kalau hard disk berhabuk sekali pun senang je nak bersihkan debu-debu yang ada.


raya tahun baru cina nak dekat mesti korang nak kunjung rumah rakan cina, ambil gambar sama-sama serta raikannya, jadi kenalah kosongkan gambar dekat phone dari gambar-gambar lama, nak masukkan gambar baru. kalau memori full kan dah susah tak boleh bergambar lagi.

1. ADATA HD720 2TB USB 3.0 Water/Dust/Shockproof IP68 Ruggedized

Ramai yang nak produk yang tahan lasak supaya boleh pakai lama dan jimat duit tak perlu beli tiap bulan produk yang sama. Selain itu, ia mempunyai HD720 yang disahkan untuk memenuhi atau melebihi US DoD MIL-STD-816G 516.

kalau terkena kejutan dah tak perlu risau sebab ia di buat dengan tiga lapisan memberikan perlindungan menyerap kejutan yang mencukupi dari semua sudut. Apa yang menariknya ia juga dapat pengesan amaran kejutan secara automatik ia mula berkelip merah apabila HD720 menghadapi teruk kesan / kejutan.

HD720 menyampaikan ultra yang pantas USB 3.0 prestasi dengan kadar pemindahan data maksimum 5 pada kelajuan gigabits sesaat. Menyimpan, menyalur dan berkongsi data on-the-go adalah mudah dengan HD720. HD720 boleh didapati dengan kapasiti yang berlainan dan dalam tiga warna-warna terang, Hitam, Hijau dan Biru.

2.  IP68 Water and Dust Proof Certified

Hard disk ADATA mempunyai perlindungan daripada air dan habuk, kalau korang seorang yang busy dan takde masa nak menyapu rumah atau kemas tak perlu bimbang habuk melekat dekat Hard Disk sebab ia selamat dari persekitaran yang berdebu. Selain itu, ia juga selamat jika termasuk di dalam air 2 meter / 6.6 kaki laut dalam sehingga 120 minit.

3.  Tough Shock Test Qualified

Dalam HD720 mempunyai 1,8 ia lebih ketat daripada produk lain dalam gred yang telah ditetapkan MIL-STD-810G 516,6, ia juga dapat mengendalikan daripada terjatuh atau terkena kejutan yang teruk, dan kemalangan dengan ADATA HD720 2TB USB 3.0 ia dapat di selamatkan. 

4.  Triple-Layer Protection

Hard disk ini sangat best kalau korang memilikinya kerana mempunyai tiga lapisan daripada HD720 menggabungkan bahan yang sangat elastik untuk memberikan penyerapan kejutan dari semua sudut ia di buat khas untuk kesemua perlindungan tersebut.
Korang tengok setiap lapisan Hard disk memang menyerap kejutanlah, sebelum ini aku punya hard disk hanya mampu bertahan kejap je lepas tu kena beli lain. Kalau jatuh terus pecah berderai isi perut hard disk aku sedih tengok.

5.  G-Shock Sensor Protection

Ini paling penting iaitu bantu melindungi data, kalau takde bantuan perlindungan data macam sia-sia la ada hard disk, HD720 akan berhenti secara automatik kalau berlaku satu kejutan untuk mencegah data hilang, dan sambung semula kalau kejutan telah reda.

Ia menggunakan cahaya petunjuk warna berkod yang berbeza untuk penghantaran maklumat yang mesra pengguna supaya korang sentiasa tahu apa yang sedang berlaku. 
Cuba tengok cahaya yang berkelip-kelip tu cantikkan, itulah kod penghantaran maklumat kalau korang memiliki ADATA hard disk ini bolehlah tau hard disk tu dah rosak ke belum. 

6.  USB Cable

Kabel USB ni mempunyai sarung pelekat khas, menyediakan pengurusan kabel yang kemas untuk dipadankan dengan reka bentuk keseluruhan yang sangat praktikal perantinya. Kalau korang tengok betul-betul tempat letak kabel USB ADATA hard disk sangat kemas berbanding hard disk yang lain, 

7.  Kapasiti 

Alang-alang nak dapatkan hard disk carilah yang besar ruangnya. HD720 menyediakan kapasiti simpanan yang besar, yang membolehkan menyimpan setiap kenangan indah. Kalau kehabisan ruang untuk menyimpan video dan foto dah tak payah risau lagi sebab HD720 ruangnya besar. 



Korang dah bacakan ciri-ciri Hard disk ni,dah tau kelebihannya memang tak rugi kalau memiliki ADATA HD720 2TB USB 3.0 sangat berbaloi tau. Reka bentuknya pun cantik, nak dapatkan ADATA hard disk ni pergi je laman web LAZADA dalam beberapa minit je boleh beli, cepat dan mudah. 

9 Jan 2017

Murad skincare produk penyelesaian masalah kulit


Murad skincare adalah sesuatu produk yang boleh merawat jerawat, anti penuaan dan untuk selulit. Ramai yang bimbang jika umur semakin tua kulit akan berubah dan nampak tanda-tanda korang semakin berumur, dengan murad skincare korang tak perlu risau lagi jika alami masalah ini. 

Setiap orang mempunyai masalah kulit berbeza, yang menyebabkan kita kurang yakin dengan diri sendiri apabila berhadapan dengan orang ramai. Jika jerawat muncul semasa remaja atau dewasa korang boleh tanganinya cepat dengan menggunakan Murad skincare.



Apabila umur makin meningkat, kalau korang perati betul-betul akan nampak garis-garis halus dan kedutan mula terbentuk yang menampakkan kita lebih tua atau dikenali sebagai stretch mark. Alhamdulillah dengan menggunakan lepas guna produk ni ia dapat berfungsi iaitu bebas kedutan dan selulit. 

Risau juga kadang-kadang umur belum masuk 30an tapi kulit banyak masalah terutamanya jerawat. Sekarang aku tak boleh makan sebarangan tu yang susah, makan sikit je jerawat naik, kalau period je jerawat pun naik makin sensitive betul kulit. Alahai, kadang-kadang sedih tengok diri sendiri, bila orang tegur ada jerawat mulalah rasa rendah diri, kurang yakin dan kurang semangan bila buat kerja, rasa terganggu pun ada tau. Korang pernah rasa macam ini tak?



Susah nak jumpa produk yang bertindak pantas regimen yang mengawal jerawat jerawat tanpa menyebabkan kemerahan atau kerengsaan. Sakit tau bila jerawat merah lepas tu lambat hilang. Sedih sangat, pernah juga cover pakai tudung tak nak bagi orang nampak. 

Kalau korang ada masalah seperti ini boleh pilih produk yang sesuai untuk masalah kulit, ada 5 jenis masalah yang boleh di selesaikan iaitu:-
  1. Clarifying Cleanser - Membantu merawat dan mencegah jerawat
  2. Acne Clearing Solution - Membantu kemerahan yang berkaitan jerawat berkurangan dan sensitiviti
  3. Skin Perfecting Lotion - Menyampaikan penghidratan bebas minyak tanpa menyumbat liang-liang
  4. Clarifying Mask - Menarik keluar kekotoran untuk mengurangkan jerawat
  5. Acne Spot Treatment - memperbaiki kulit degil dengan on-the-spot
Apa yang menariknya Murad skincare ini datang dari Dr. Howard Murad itu sendiri jadi korang tak perlu ragu dengan produk ini beliau sudah kaji terlebih dahulu. Ini juga bertujuan untuk memberikan produk rasa kredibiliti berbeza dengan produk lain, jadi inilah keistemewaan Murad skincare.

Okey, korang boleh dengar apa yang Dr.Howard Murad nak bagitau.

Garis penjagaan kulit Murad untuk pelbagai keperluan. Biasanya penggunaakan usaha kuat untuk menyelesaikan masalah dengan produk yang berkesan pada harga yang berpatutan. Sikap mereka yang mempunyai falsafah tentang penjagaan kulit, dan sebahagian daripada falsafah yang mengambil pendekatan yang holistik untuk menjaga kulit amat bagus. 

Sekarang dah tau masalah kulitkan, jadi korang boleh try produk daripada Murad untuk selesaikan masalah kulit. kalau ada masalah jerawat boleh pilih Clarifying Cleanser. Insha'allah dengan usaha masalah kulit dapat diselesaikan, amin. Untuk maklumat lanjut sila layari www.murad.com.my

8 Jan 2017

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee ramai yang masih tak tahu boleh buat kerja dari rumah salah satunya ialah buat duit melalui iLancee ia di tubuhkan untuk membantu usahawan digital yang kekurangan modal dan mereka boleh mulakan kerjaya dengan bisnes tanpa kos. 

Nak mulakan kerjaya dengan bisnes tanpa kos korang boleh mulakan dengan daftar iLancee sekarang  iLancee.com banyak perjalanan yang kita tak tahu naik turun iLancee ini dan kenapa mereka pernah tutup akaun yang boleh berkembang maju pada masa akan datang serta dapat membantu orang lain mengubah taraf hidup yang semakin meningkat. 

Setiap kisah perjalanan bangunkan iLancee ada di ceritakan di sini, pihak iLancee berusaha untuk membuat service yang terbaik untuk pengguna.



PUSAT JUAL BELI SERVICE ONLINE

Korang tak perlu risau dengan penipuan online yang kita tak tahu kerana iLancee.com dikendalikan oleh Serius Media Network yang di daftar dengan nombor (NS0139946-P). Kalau korang masih tak faham tentang iLancee, boleh tengok contoh ini. Jika korang mempunyai kemahiran menulis, design, bina website, atau lukis doodle ini bermaksud korang tak perlukan modal hanya memerlukan idea yang kretive dan masa untuk membuat kesemua kerja ini.

Melalui service ini, korang dah boleh buat duit di rumah. Jaga kualiti bisnes dan beri perkhidmatan terbaik untuk pelanggan. 

KELEBIHAN iLANCEE

Untuk memajukan bisnes, korang boleh menggunakan service iLancee dan tak perlu bersusah payah promot. Selain itu, korang juga boleh menggunakan berkhidmatan service blog lain supaya orang lain boleh mengenali bisnes yang korang buat.

Jarang kita jumpa website yang menawarkan servive jual beli service online. Buat pertama kalinya hanya di iLancee sahaja menawarkan dua fungsi, antaranya:-

FUNGSI iLANCEE

Kalau korang berminat service ilancee, anda boleh beli apa-apa sahaja dengan selamat, sebab setiap pembayaran akan di terima terlebih dahulu oleh iLancee sebelum dilepaskan kepada Seller. Maksudnya kalau kerja dah siap baru pihak iLancee lepas pembayaran kepada seller. 

Kalau Seller tak buat kerja maknanya duit korang masih selamat kerana pihak iLancee belum buat pembayaran sehingga mereka selesai buat kerja. Untuk pengetahuan semua, setiap service pihak iLancee akan ambil 20% .

Contoh:-
harga jumlah service RM60, seller akan dapat RM50 dan pihak iLancee akan dapat RM10 

1. Buyer

Pilih service yang korang suka, kemudian bayar mengguna FPX, kad kredit atau Online Banking. Buyer juga boleh lihat progrees kerja seller dan tempahan siap. Kalau korang merasa ada yang kurang puas hati dengan service yang dibuat. Boleh suruh mereka betulkan yang mana silap atau kekurangan yang di mana-mana. 

2. Seller

Kalau korang mempunyai kemahiran bina laman web atau penulisan, anda boleh kongsikannya di laman sosial. Jika ada yang inginkan service korang pihak iLancee akan beritahu  jika ada seseorang ingin tempah servis anda. Selepas itu, pihak iLancee akan bayar sebanyak 80% selepas kerja siap dan akan bankin ke akaun korang.


Untuk pengetahuan korang mereka bukan sahaja menawarkan service website, penilisan malah mereka juga menawarkan service VIDEO hanya isi form INI harga service bermula RM25 murahkan. tak pernah aku jumpa service yang menawarkan harga murah biasanya kalau buat video dalam RM150 tu yang paling murah.

VIDEO IKLAN ini biasanya orang cepat terpengaruh, suka iklan yang kretive dan nampak lain dari yang lain. Kalau korang tak tau nak marketkan produk boleh guna service iLancee buka je laman web https://www.ilancee.com/ dan jaga pendapatan dari rumah daftar iLancee.com

untuk mengetahui maklumat terkini boleh like fanpage iLancee. Terma dan syarat boleh KLIK SINI, korang di larang melanggar syarat yang ditetapkan kalau tak akaun akan dibekukan, jemput joint contest INI .


28 Dec 2016

bagaimana cara menang contest atau giveaway

Cara menang contest atau giveaway , untuk pengetahuan semua apabila ada contest atau giveaway mesti ada syarat yang perlu kita ikut. Sebenarnya baru seminggu amalkan tip ni sebab baru dapat tahu kalau tak memang dah lama amalkan dan menjadi pemenang tiap minggu.

Korang akan muak tengok nama aku di setiap contest atau giveaway sebagai pemenang, kalau pemenang di pilih secara rawak itu bergantung tuah korang, "Siapa yang kena".

boleh tengok contoh syarat CONTEST yang di anjurkan oleh penganjur. Kebiasaannya penganjur akan beri syarat kepada pemenang untuk peserta memenagi hadiah yang di sediakan. Kalau takde syarat macam mana nak pilih pemenang. Betul tak, lagi satu tak ada orang anjurkan contest saja-saja tanpa sebab.


Gambar sebagai hiasan

Syaratnya korang boleh tengok contoh CONTEST apa yang mereka inginkan. Contest/ giveaway untuk event besar kebiasaannya akan beri tajuk khas untuk artikal kita, jadi korang jangan pandai-pandai ubah tajuk yang di beri. Tajuk dah lain confirm terus keluar dari senarai pemenang.

Biasaanya artikal nak 300 patah perkataan, aku sebenarnya tak pernah kita berapa patah perkataan yang aku tulis. Agak-agak panjang, lebih kurang 300 la tu nak lagi panjang dan banyak idea cerita sikit pengalaman korang.

Jika ada penganjur untuk event besar mesti ada sponsorkan, jadi korang kena letak LINK sponsor, itu lebih kurang bodek namanya. Kalau rajin letak semua link letaklah, kalau tak rajin letak dua ke tiga link pun dah cukup yang penting menepati syarat yang di kehendaki.

Benda paling penting ialah masukkan senarai penaja di dalam artikel, kalau tak letak senarai nama penaja korang akan di tendang keluar dari list pemenang. Rugi-rugi, artikal dah cantik di sebabkan tak letak senarai penaja terus tak terpilih.

Kalau nak menang mestilah kena promot artikal, korang share la kat mana-mana selagi boleh group, facebook, instagram, wechat, telegram, blog, page ke atau apa-apa media sosial yang ada. 

Selain itu, kenalah follow media sosial penganjur, kalau tak follow tak tau pula perkembangan event yang di anjurkan tak tau bila di umumkan pemenang. Ada juga beberapa hastag kena buat dekat media sosial, ala... tak banyak pun dalam empat ke lima hastag je. Nak lagi cantik dan nampak kelainan hastag tu korang tambah la ayat sikit. 

Contah hastag #WAJIBDATANG ayatnya nak tau apa yang menarik festival kali ini anda #WAJIBDATANG kerana ini adalah festival paling istimewa pada tahun ini.

Lepas dah siap semua, jangan lupa hantar penyertaan kepada penganjur, nak tu sebelum tarikh tutup penyertaan kalau selepas terbatal, yang aku highlight korang kena amalkan sebab itu benda wajib. Sebelum aku terlupa korang kenalah letak gambar bagi nampak menarik sikit. Nak tengok contoh artikal boleh klik ARTIKAL INI  kena tulis dari hati baru pembaca rasa lebih seronok nak baca, Semoga berjaya dan selamat mencuba.