' +''; +'

14 Dis 2014

Puteh Press

Assalamualaikum 

hari ni nak cerita pasal tajuk entry, siapa yang sebelum ni pernah dengar Puteh Press?? aku nak bagi tau ni pertama kali dengar tau "KERUSI PUTIH BERSAMA PUTEH PRESS'' aku ni kekadang blur sikit, kerusi puteh? memang dia orang nak temu bual duduk dekat kerusi putih ye? bersama putih press aku tak tau maksud putih press ingatkan orang duduk dekat kerusi putih tu orang dia putih-putih tapi yang aku tau Matlutfi tu takde la putih macam korea yang lagi dua orang tu Aiman Azlan dan Ameen Misran pun sama.

nak tau Putih press tu apa? meh aku nak habaq kat korang biar korang tak blur macam aku. Puteh Press syarikat penerbitan yang dihasilkan anak tempatan, okey jadi korang mesti dapatkan buku dari PUTEH PRESS sokonglah karya anak tempatan hasil karya dia termasuklah kritik sosial, politik, kemasyarakatan, motivasi dan dan pengisian yang membina kemasyarakatan. 
Tema PUTEH PRESS ialah "bermula dengan apa yang kita ada", setiap karya yang kreatif dapat menghasilkan bahan penerbitan yang merentas budaya, agama dan semua peringkat umur. Ia menerbitkan karya dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris.

PUTEH PRESS memperkenalkan dua karya menerusi tokoh muda popular di kalangan generasi Y seperti vlogger terkenal iaitu Aiman Azlan dan Ameen Misran bagi judul sulung yang diterbitkan iaitu The Other Of Coin. Judul kedua di hasilkan oleh seorang vlogger mencatat seramai 382,794 pengikut di youtube sehingga disember 2014 iaitu Matlutfi dengan judul catatan matlutfi.

Bila aku baca tentang PUTEH PRESS ni baru tau ia baru diperkenalkan oleh orang ramai dan aku juga baru tau, PUTEH PRESS nama sebuah syarikat penerbitan untuk menghasilkan karya anak tempatan.

Lepas ni kalau nak beli buku tu tengok dulu ia dari penerbitan tempatan ke tidak, demi memajukan karya-karya tempatan korang kena beli buku  PUTEH PRESS. Sekarang aku dah tak blur pasal PUTEH PRESS pasni kalau ada orang tanya boleh aku jawab dengan muka tersenyum lebar. Sebenarnya hati ni dah berbunga-bunga sebab dapat jumpa Matlutfi, Aiman Azlan dan Ameen Misran bukan setakat bunga rumput karpet pun tumbuh nasib baik tak tumbuh lalang kalau tak mesti dah senyum sampai telinga cam kambing tersenyum.


Okey aku tak boleh senyum lebih-lebih nanti serupa macam kambing, bukan orang je  nak cantik kambing pun nak cantik jangan korang terkejut tetiba ada dekat berita KAMBING TERCANTIK DIDUNIA (^_^)

13 Dis 2014

Giveaway Ilmu Buat Duit Dengan Affiliate

Assalamualaikum 

Kepada sesiapa yang nak sertai contest mudah baik joint sekarang huhu dah macam nak bagi amaran dekat orang, ye kena cepat sebab tarikh tutup dah nak dekat cepat klik SINI untuk sertai contest ini.

 tarikh tutup penyertaan pada 16 Disember 2014.

12 Dis 2014

Encik Mimpi Gathering di Pak John Steamboat

Assalamualaikum 

Sebelum cerita panjang lebar aku nak ucap terima kasih kepada Hai Blogger kerana jemput ke Pak John Steamboat & BBQ eCurve Mall Mutiara Damansara Petaling Jaya untuk beramah mesra bersama En Mimpi Dreemers Fans Gathering. 



Sebelum tu, tatap dulu gambar kami hai blogger semoga maju tak sangka jumpa ina Ainaa sanggup datang dari demi Pak John Steamboat & BBQ eCurve ni bermakna makanan dia memang sedap bersama Feeqsay, Halim, Aina, Rasul, dan kak ayu 

Masa aku sampai Halim sempat mempromosikan makanan baru dekat aku, naik pening nak makan mana satu semuanya nampak sedap, kepada penggemar Steamboat & BBQ anda wajib datang sini sebab semua makanan yang ada korang boleh rasa nak makan sampai buncit pun boleh kata orang "perut kenyang hati senang". 


Pak John Steamboat & BBQ eCurve Mall Mutiara Damansara Petaling Jaya merupakan cawangan kedua selepas cawangan Wangsa Walk, Wangsa Maju yang berkonsepkan "All you can eat" makanan buffet Pak John Steamboat hidangan daripada 100 pelbagai sayuran daging, makanan laut, barangan steamboat, desert, makanan ala carte dan juga minuman banyak tak?? ni sehari belum tentu dapat rasa semua sebab perut kenyang.



Tempat :
1.      WANGSA WALK, WANGSA MAJU
2.      eCurve Mall, Mutiara Damansara


Encik Mimpi Dreemers Fans Club Gathering membuat pilihan yang tepat memilih Pak John Steamboat dan BBQ perjumpaan santai lepak bersama peminat. Perjumpaan ni dapat mengeratkan hubungan silaturahim bersama peminat. Aktiviti lucky draw,dan games adalah untuk memeriahkan Dreemers fans club grathering sambil nikmati Steamboat & BBQ.


Persembahan dari Encik mimpi memang mantob, lagu dia buatkan aku ingat cerita Playboy itu suami aku. 


BBQ dia sedap, rasanya ada manis sikit pastu pedas sikit rasa perapan ayam tu macam nak makan banyak-banyak, ada macam chef tak bagi komen..... masa yang sama masak Steamboat, korang nampak tak Steamboat tu sedang berenang-renang tak sabar masuk dalam perut aku. 







Jemput tengok makanan yang ada dekat steamboat dan BBQ, aku tunjuk sikit je la sebab tak nak bagi korang kempunan kalau nak tengok kena datang sini ni pun rasa serba salah dekat kawan aku tak pasal-pasal dia kempunan tengok makanan yang aku dah post dekat dia dah la tengah mengandung anak pertama.




aku lebih suka amik gambar dengan aina dalam keadaan duduk sekurang-kurangnya taklah nampak aku ni rendah tapi orang rendah ni sentiasa nampak muda "ophhss, terperasan".




Muka kak ayu tak jelas disebabkan asap yang sentiasa berada di tempatnya, Feeq tunggu giliran nak panggang ayam apa la yang dia belek dekat fon tu ye? siapa suka Steamboat dan BBQ cuba bagi tau sikit kat mana korang pernah rasa? 



syuttt, jangan cakap apa-apa ni kebetulan je baju kami sama "BIRU". 

Siapa yang tak kenal Encik mimpi boleh dengar lagu dia, sekarang lagu Encik Mimpi makin meletop tau. Bila jumpa dia jangan korang nak gatal tangan buka topeng dia, Encik mimpi ni pemalu....orangnya pun comel.




Yang teringin nak datang Pak John Steamboat & BBQ aku letak alamat nanti korang boleh datang satu keluarga, tak rugi datang sini kalau pergi ramai-ramai. Kalau nak buat event, seminar, pelancaran produk, perpisahan atau majlis hari jadi sangat sesuai kawasan Pak John Steamboat & BBQ ni pun luas.



KUALA LUMPUR
Restaurant Pak John Steamboat & Yong Tao Foo
Wangsa Walk Mall

Lot GL-02 & FL-02,Wangsa Walk Mall,
Wangsa Avenue,
No.9,Jalan Wangsa Perdana 1,
Bandar Wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur.
Tel: 03-4141 8898

SELANGOR
Restaurant Pak John Steamboat & BBQ eCurve

Lot LG-13A & LG-15,
Lower Ground Floor,eCurve
No.2A,Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara,
47810 Petaling Jaya.
Tel: 03-7733 3913

More details:
Website: www.pakjohn.com

10 Dis 2014

raikan hari AIDS sedunia

Assalamualaikum 

Tetiba teringat program hari AIDs sedunia, program yang memerangi HIV bagi memperingati orang yang telah mati kerana AIDS. Kemajuan negara yang semakin mencabar harus dititik beratkan kepada semua orang supaya HIV/AIDs dapat di hapuskan dan jadikan ia satu penyakit sifar di masa hadapan supaya generasi akan datang dapat hidup dengan sihat dan cergas. 

PT Foundation tahun ini mengelolakan "Wishing for Zero"  Menurut Pemasaran dan Pengarah Komunikasi mereka, En Raymond Tai, "Pendekatan yang PT Foundation memberi mesej harapan supaya orang ramai ditugaskan dan mengubah sikap mereka
 ke arah seks selamat dan bertanggungjawabSemua rakyat Malaysia yang aktif tentang seks sepatutnya diuji selalu agar tiada jangkitan HIV/AIDs. 

 HIV AIDS di Malaysia : Cenderung ke arah pemindahan melalui seks

Sejak kes pertama HIV (PLHIV) membuat ia muncul pertama kali di Malaysia lebih daripada 28 tahun lepasjumlah besar orang hidup dengan HIV di Malaysiadianggarkan pada 

85,332. Sebelum akhir Disember 2013, Malaysia mempunyai satu angka kumulatif
101,672 kes HIV dilaporkan, 20,285 kes AIDS dan 16,340 kematianberkaitan kes AIDS.


Wabak di Malaysia kekal tertumpu di kalangan populasi terjejas utama terutama di kalangan rakyat menggunakan dadah pekerja sekslelaki yang mengadakan hubungan seks dengan lelaki dan orang tukar jantina.

Angka tahunan kes baru HIV dilaporkan oleh Kementerian Kesihatan telah di satu

kemerosotan dari satu puncak 6,978 pada 2002, tetapi mengukuhkan dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Pada 2013 , terdapat 3,393 kes baru menyatakan bagi Kementerian Kesihatan, dengan purata lebih kurang kes baru setiap hariKadarpemberitahuan rasmi HIV juga meneruskan untuk mengalami satu pengurangan daripada 23.4 pada 2005 kepada 11.4 kes setiap 100,000 orang pada 2013, hampirsasaran MDG 11 kes / 100,000 
orang menjelang 2015. Sebagaimana di alami dalamnegara lain, PT Foundation 
percaya bahawa satu angka yang baik jasad kes HIV tidak dilaporkan, sebagai ujian HIV masih dianggap sensitif

Di tahap awal wabak di Malaysiapenggunaan suntikan dadah ialah faktor di belakang.
Aliran ini telah berubah dalam tahun-tahun kebelakangan ini dari hanya satu pemindahan
melalui seks untuk setiap sembilan PUD dalam 1990 kepada dua pemindahan melalui sek suntuk setiap 8 PUD dalam 2000. Pada 2012, pemindahan melalui seks telah menggantikan PUD sebagai faktor utama untuk wabakdengan nisbah seorang tujuh 
penyiaran seksual untuk setiap dua kes PUD.

Mereka yang hidup dengan HIV di Malaysia ialah lebih banyak lelaki seperti mereka 
membentuk 90% daripada kes HIV kumulatifBagaimanapun , aliran wanita kepada nisbah lelaki berubah dari 1:99 di 1990 hingga 1:10 dalam 2000 dan kepada 1:4 pada 2013.
Tambahan kepada senario wabak HIV, terdapat kebimbangan tentang 34% 
daripada jangkitan HIV kumulatif dilaporkan di orang muda berumur antara 13 kepada 29 tahun

Pada tahun laluKementerian Kesihatan telah membuat satu tugas terpuji
 di undur 
kenaikan HIV antara menyuntik pengguna dadah dengan memperkenalkan pendekatan-pendekatan radikal seperti pengagihan jarum-jarum yang bersih dan picagari menyuntik
pengguna dadah .


PT Foundation ialah organisasi berdasarkan masyarakat paling mantap menyediakan
pencegahan,penjagaan dan perkhidmatan-perkhidmatan sokongan berkaitan dengan
HIVidentiti jantina dan kesihatan seksual di Malaysia,  bekerja dengan populasi terjejas seperti pekerja seksorang tukar jantinalelaki yang mengadakan hubungan seks dengan lelakiorang menggunakan dadah dan rakyat hidup dengan HIVWaris mereka
termasuk keluarga dan rakan orang hidup dengan HIV dan anak dari populasi terjejas.  

Untuk mendapat zuriat yang bebas dari HIV/AIDs anda boleh dapatkan rawatan segera agar dapat mengekalkan kehidupan keluarga yang sihat dan bebas dari HIV. Anda boleh jauhi AIDS/HIV jika tau akibatnya jika anda ada penyakit HIV/AIDs anda boleh dapatkan nasihat dari PT foundation.

7 Dis 2014

Teratak za'ba

Assalamualaikum 

pertama kali aku jejak negeri sembilan, masa nak sampai rasa jauh perjalanan padahal Selangor sebelah je dengan Negeri Sembilan dah macam jiran, tujuan pergi sana sebenarnya nak ke kampung Lonek, terlupa pulak teratak za'ba dekat situ. Ada juga lalu teratak za'ba tapi aku ni kalau sekali pandang bukannya perasan masa tu dorang ada buat pertandingan drive kereta memang cantik kereta yang bercorak baru bila ada percikan tanah dekat kereta dorang.


Teratak Za'ba diambil daripada nama Tan Sri Zainal Abidin Ahmad di Kampung Kerdas, Batu Kikir ia adalah tumpuang orang ramai dan pelancong untuk datang ke Malaysia. Beliau adalah tokoh bahasa, pemikir dan cendekiawan ulung Melayu teratak za'ba diperbuat daripada kayu cengkal (penak) dan reka bentuknya masih bercirikan rumah tradisional nageri Sembilan. Reka bentuk yang unik ini menarik perhatian aku sebab pintu masuk tak terlalu tinggi ketinggian dia untuk orang-orang macam aku kepada mereka yang tinggi kalau nak masuk kena la tunduk sikit macam nenek-nenek si bonggok tiga yang dah berumur



Tan Sri Zainal Abidin Ahmad (Za'ba) penterjemah bahasa sebab tu ada buku jepun dekat meja tu. ophhhss, jangan sentuh mesin taip, itu untuk beliau mengarang dan menterjemah bahasa asing.


rasa macam bingit je ni siap tutup telinga dengan muka kerut-kerut dah macam makan limau masam, huhu aku aca-aca je rentak lagu pun tak keluar macam mana lagu tu kuat je dekat sebelah. Bila aku tengok balik dah macam orang nak azan pun ada " hahaha taip sambil senyum kambing tengok diri sendiri beria-ia tutup telinga".


duduk dah macam wanita melayu terakhir je, teratak za'ba ni luas tapi dia rendah dan tak macam muzium tapi kalau masuk banyak buku-buku lama.


ini adalah teratak Za'ba, luaran dia nampak macam sebuah rumah tradisional, kawasan rumah dia pun luas dan bersih macam rumah kampung. Seronok kalau balik kampung rumah dia macam ni baru ada feel rasa suasana kampung, "hoho baling kampung" gitu. Rumah sekarang kebanyakannya batu jadi berbeza sikit bila balik raya.

pray MH!7

Nahas MH17 Terhempas di Ukraine