' +''; +'

11 Apr 2016

Tc boy makanan dalam tin yang terbaik

Assalamualaikum

Siapa kat sini masih belajar atau pun gemar traval? Meh nak habaq sat satu  produk makanan yang sesuai untuk korang bawa bila traval atau berada di hostel.  Aku sebenarnya rasa menyesal dan kecewa dengan Tc boy ni sebab dah nak habis belajar baru aku dapat tahu makanan dalam tin iaitu TC BOY sedap takde siapa yang memperkenalkan aku denagn tc boy ni dulu kalau tak aku simpan buat stok kat bilik lapar jer boleh terus makan, nikmat kot dapat makan bila perut tengah lapar berbeza sangat kalau makan masa perut sudah di isi dengan makanan lain. Ada yang kata makanan dalam tin tak sihat dan tak elok tapi kena tengok kandungan dia dulu baru tahu ia sihat ke tidak. 

TC boy, nama yang aku jarang dengar rupanya ia sudah merada di serata tempat seperti di Malaysia, Singapura, Thailand (Dikenali sebagai TCB), Brunei, China dan Mesir serta banyak lagi. TC Boy menawarkan menawarkan makanan jenis Tuna, Salmon, sardin, Baked Beans dan kelapa Laut, Tc boy makanan halal dan memudahkan mereka untuk makan begitu sahaja tiada bahan pengawet tiruan, perasa tambahan dan MSG. 



Banyak jenis makanan yang terdapat di  TC Boy Tuna & Salmon Antaranya ialah 


- Tuna Chunky Flakes in Vegetable Oil
- Red Salmon Salad
- Tuna Sandwich Delite
- Tuna Real Mayonnaise
- Tuna Mayonnaise Spread Style
- Solid Tuna in Spring Water
- Tuna with Chilli Padi
- Solid Tuna in Vegetable Oil
- Solid Tuna in Sunflower Oil
- Solid Tuna in Brine


Aku kat kolej bukannya boleh masak sangat tong gas pun takde camne nak masak, Alahai, kesian kan yang boleh masak nasi je kalau nak masak juga korang pi la masak dalam periuk nasi tu dari situ munculkan kekeratifan korang nak masak apa walaupun ia agak terhad. Pengalaman aku masak dalam periuk nasi ialah nasi goreng, bihun goreng, bubur, telur " part telur ni nak terbalikkan tu aku buat-buat hebat walaupun dah tau hakikatnya pasti hancur yang penting boleh makan "  sambal ikan bilis, rebus telur. Haaaa, macam-macam aku masak hanya menggunakan periuk nasi.  

Kehidupan seorang pelajar yang nak jimat kenalah kretive, kat hostel mana ada peti sejuk untuk kita simpan ayam, ikan sayur serta barang basah yang lain. hanya mampu simpan barang kering je itu pun belum tentu tahan lama tau. Jadi, siapa yang mengalami benda sama dorang saja memahami banyak duit nak guna selain beli makanan, sebagai seorang pelajar kena pandai jimat duit.

Untung korang yang dah kenal Tc boy ni awal,tahan lama, jimat masa dan yang penting dah tak payah nak masak boleh terus makan kalau perut dah lapar. Walaupun aku kecewa baru kenal TC boy tapi dalam masa dalam aku gembira dapat menikmati Tc Boy bersama keluarga, waktu malam bila lapar buka tin dah boleh makan dengan roti. TC BOY telah diasaskan sejak tahun 1991, masa tu aku pun lahir, tahun lahir sama dengan Tc boy patutlah rasa macam special je TC boy ni.

Kelebihan yang terdapat TC Boy Tuna dan Salmonia kaya 

1. Omega 3 - mengandungi DHA dan EPA yang membantu meningkatkan kolestrol yang baik (HDL) dan mengurangkan kolestrol tidak baik (LDL)

2. Protein - Nutrien yang diperlukan oleh tubuh manusia untuk pertumbuhan dan pembaikkan tisu

3. Kalsium - memainkan peranan yang utama iaitu pembesaran tulang, pembekuan darah, mengurangkan kontraksi otot dan melancarkan saraf

4. Rendah lemak - membantu mengurangkan penyakit seperti penyakit jantung dan obesiti 


Beginilah rupa Tc boy apabila di buka, Tc boy Tuna ini sesuai untuk kanak-kanak yang tak suka pedas. Rasanya berlemak tapi tak muak bila makan sampai tak perasan dah habis satu tin.


Ni aku buat roti sosej TC Boy untuk sarapan pagi. sedap dan lazat bila di gabungkan dengan TC Boy tuna. Disebabkan sekarang masa untuk aku cuti dan santai bersama keluarga boleh masak yang remeh temeh sikit tapi bila tengok kakak sibuk bersiap nak pegi keja dengan perut kosong, alahai kesian aku tengok , jadi aku amik 1 tin tc boy buatkan roti sosej TC boy untuk dia. tetiba jadi seorang adik yang prihatin pulak.


kepada korang yang takde idea nak masak apa dengan tc boy selain buat roti sandwish , meh pilih-pilih menu yang lazat untuk digabungkan bersama tc boy. Ini adalah Jenis Sardin & Mackerel TC Boy, Fried Mackerel in Chili Sauce 155g, Mackerel in Tomato Sauce 425g dan sardines in Tomato Sauce 155g & 425g. Masak sardin Tc boy pun mudah, jadi nak rasa makanan yang lain dari lain boleh cuba tc boy.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari www.tcboy.com  

1 Apr 2016

"Start Right Brush Right" Event at One Utama Shopping Center

Assalamualaikum

Dari kecik kita dah di ajar menggosok gigi bermulanya apabila kita tumbuh gigi sehingga sekarang, sampai dekat sekolah pun cikgu ajar cara berus gigi. Siapa pernah alami macam aku? Cikgu suruh bawak berus gigi dengan cawan? tapi cikgu tak pernah bagi tau yang berus gigi ada pelbagai jenis mengikut masalah yang kita hadapi yang penting ada berus gigi.

Di usia yang semakin meningkat ni, mungkin kita baru sedar yang kita ada masalah pemilihan berus gigi apabila kita menggosok dan pemilihan yang betul adalah cara penyelesaiannya. Masih belum terlambat untuk kita tukar dengan berus yang sesuai mengikut masalah kita. 

jangan main-main, pemilihan yang tepat dan betul dapat mengekalkan gigi kita sihat sepanjang hari. bertempat One Utama Shopping Center iaitu Di road-show "Start Right Brush Right" telah beri aku satu peluang mengalami pengalaman baru menggosok gigi di tengah shopping complek. " hahaha ketawa sambil tutup muka". aku sebenarnya tak pernah terfikir akan gosok gigi dekat tengah shopping complek. aku juga berpeluang menggunakan berus gigi jenama Systema, jenama nombor satu jepun! patutlah dorang putih berseri ja giginya nampak menawan bila senyum. 


Kempen ini diadakan sempena bulan Kesihatan Mulut Sedunia. Pada mulanya, aku amat janggal nak gosok gigi di tempat awam walaupun ia tertutup sedikit tapi bila mula menggosok menggunakan berus gigi jenama Systema rasa sangat berbeza dan selesa nak menggosok.

Tujuan kempen ini adalah memberi info tentang pemilihan berus gigi yang sesuai dan kepentingan penjagaan gigi yang baik. Sepanjang kempen ini berlangsung, banyak aktiviti menarik yang telah di lakukan antaranya ialah mewarna untuk kanak-kanak, khidmat nasihat tentang penjagaan gigi, dan pemeriksaan gigi oleh doktor gigi. 

Sebelum aku di kenalkan jenama systema, Pihak penganjur telah beri satu borang kaji selidik untuk mereka ketahui lebih lanjut tentang penjagaan gigi aku selama ini dan dorang akan beri cadangan berus gigi apa yang sesuai untuk aku guna. Rupanya banyak jenis berus gigi yang harus kita tahu tak boleh main beli ja takut bertambah masalah. Setiap jenis berus gigi mempunyai kelebihan dan fungsi tersendiri.



Ini adalah jenis-jenis berus gigi

Aku telah diberi berus gigi 3D Clean, fungsinya ialah boleh berus di bahagian yang sempit dan bulunya yang halus serta lembut membuatkan kita selesa untuk memberus. Memberi kebersihan di celah-celah gigi, ia 3 kali lebih lembut pada gusi dengan mengurangkan tekanan memberus sebanyak 66% jadi tak perlu tekan berus tu untuk membuang sisa yang tertinggal dekat gigi. Ia juga tahan lama berbanding berus gigi biasa. 

Kita kena sentiasa pesan dekat kanak-kanak pentingnya penjagaan gigi supaya di hari tua tak rugi. kenapa?, sebab kalau tua tak dapat kunyah makanan yang kita inginkan. Masih belum terlambat memilih berus yang terbaik untuk gigi kita dan mengubah kepada yang lebih baik! Bukan orang dewasa ja ada berus gigi yang baik tapi untuk kanak-kanak pun ada. 



Masa ni baru lepas habis interview, menggeletaq na makin ramai pula yang tengok aku interview dan dorang ada buat rakaman masa aku interview itu yang membuatkan aku makin nebes, tak biasa macam ni la jadinya. Tapi, alhamdulilah aku dapat jawab dengan jayanya tanpa menghiraukan orang sekeliling cuma fokus dekat orang yang menginterview ja. Ada juga terbelit-belit lidah nak sebut, aku tak dapat bayangkan macam manalah seorang pengacara boleh cakap dengan lancar depan camera. Info lanjut tentang systema boleh ke laman yang tertera. 


atau 

Consumer Care Hotline : 1-800-880-133

23 Mac 2016

Ketahanan Antibiotik

Assalamualaikum 

Tidak asing lagi, antibiotik sentiasa di berikan kepada pesakit sama ada orang dewasa atau bayi. Bagaimanapun tidak semua pesakit boleh mengambil ubat antibiotik kerana antibiotik hanya untuk ketahanan sementara kepada pesakit untuk mengurangkan sakit dan ada pelbagai jenis antibiotik khusus untuk penyakit jadi hanya doktor dan jururawat sahaja boleh beri antibiotik ini, jika salah makan antibiotik takut kita akan dapat penyakit lain.


Biasanya doktor akan tanya kita sakit apa? soalan itu akan menetapkan antibiotik kepada pesakit. Antibiotik adalah musuh kepada bakteria dan parasit, hanya doktor yang boleh membezakan jangkitan bakteria dan penyakit lain yang tidak boleh diatasi oleh antibiotik. Tak semua antibiotik dapat berfungsi, ini kerana seorang pesakit mengalami penyakit yang serius dan tidak boleh bergantung ubat antibiotik ketahanan tubuh badan semakin lemah dan virus semakin merebak. 

Jika seseorang itu telah kesan dia sedang sakit cepat-cepat jumpa doktor kerana dikuatiri ia akan merebak kepada orang lain. Antibiotik berkesan mengikut ketahanan anti body seseorang, kebiasaannya digunakan untuk merawat jangkitan bakteria tipes , selulitis ,dan bisul. jika tidak di rawat cepat dan mengambil ringan terhadap penyakit yang di hadapi, dikuatiri bakteria akan merebak di tempat lain dan semakin sukar untuk merawat. Apabila sukar untuk rawat antibiotik sudah lagi tidak berkesan terhadap penyakit yang dihadapi. Antibiotik ada pelbagai bentuk seperti bentuk sirap , tablet , kapsul , suntikan ( suntik ) , krim atau salap dan losyen. Doktor akan beri antibiotik bergantung jenis penyakit yang kita hadapi.

Contoh jangkitan yang di hadapi oleh pesakit.

Kelebihan
Antibiotik ini dapat memberi daya ketahanan kepada pesakit, bakteria yang berada di dalam tubuh badan manusia sangat penting kerana ada bakteria baik dan bakteria tidak baik. Antibiotik dapat menghalang penyakit dan meredakan kesakitan yang dihadapi.


Kepentingan antibiotik
Mengurangkan keberkesanan rawatan kerana pesakit akan terdedah kepada jangkitan lebih lama jika tak makan dan antibiotik mengikut nasihat doktor, mereka ini berpotensi menyebarkan mikroorganisme perintang iaitu virus kepada orang lain. Kebiasaannya kanak-kanak sukar untuk memakan ubat, tapi demi kembali sihat dan cergas kita harus memaksaanya supaya ketahanan antibiotik memberi kesan terhadap tubuh badan mereka. Jika tidak, risiko jangkitan tidak boleh di kawal terhadap ubat menjadi kebal. Antibiotik adalah cara mencegah penyakit peringkat awal, jika tak berkesan terapi lebih mahal perlu dilakukan. Peningkatan tempoh sakit dan rawatan akan meningkatkan kos penjagaan kesihatan dan memerlukan kewangan duit yang banyak untuk merawatnya. Disamping itu, ia akan membeban keluarga dan masyarakat kerana memerlukan kos rawatan yang banyak untuk pulih sediakala.

Contoh antibiotik

Ada pelbagai penyakit yang tidak boleh dirawat dengan antibiotik  yang dijangkiti akibat bakteria antaranya jangkitan yang sesuai ditangani dengan antibiotik ialah jangkitan sinus yang teruk, lebih dari dua minggu, radang tekak, jangkitan saluran kencing,  jangkitan kulit (luka besar) seperti jangkitan staphyloccocus dan jangkitan telinga ( luka kecil). 

Kesan fomulasi iaitu sel-sel imuniti dalam badan bertindak mengangkut antibiotik ke tempat yang berjangkit bagi memberi tindak balas agar dapat menyerap antibiotik. Kadar
penyerapan antibiotik yang diserap itu akan dibebaskan sebaik sahaja sel-sel imuniti bertembung dengan bakteria yang menyerang. Jika berasa sudah sihat tidak perlu makan antibiotik dikuatiri overdos dan mendatangkan kemudaratan terhadap tubuh badan. 

Jika dalam masa tiga hari tiada perubahan atau kemajuan, mungkin pesakit menghadapi jangkitan yang serius atau bakteria sudah kebal terhadap antibiotik. jangkitan yang teruk perlu dimasukkan ke wad, terutamanaya jika melibatkan spesis bakteria yang sukar di rawat dan pemeriksaan perlu dilakukan.

18 Mac 2016

Pulau Rawa, johor

Assalamualaikum 

Nak bercuti tempat menarik bukan dekat luar Malaysia je, dekat Malaysia pun dah best dan menarik tempatnya, aku baru dapat tahu tempat menarik dekat malaysia ialtu Pulau rawa, sumber Oh Media, Jom kita sama-sama tengok gambar menarik di Pulau rawa, Johor. Air yang membiru lagi tenang bila dapat hayati betul-betul dengan keindahan alam yang tak terkata memang relak kalau dapat pergi sana.









Sebenarnya malaysia ni banyak tempat menarik cuma kita jer tak tau kat mana, jadi bila dah tau tak perlu pergi jauh-jauh. Dah macam dekat Hawai pun ada, menarik sangat.

17 Mac 2016

hilangkan parut dengan Azanis scar serum

Assalamualaikum

Alhamdulillah, akhirnya jumpa juga produk untuk hilangkan parut, bukan senang nak hilangkan parut yang dah bertahun bertapak dekat badan atau muka kita ni. Korang mesti tengah cari produk macam ni jugakan jadi Azanis scar serum sangat sesuai untuk hilangkan parut. 


Ramai yang telah mencuba Azanis scar serum ni, Ia berkesan, kini ia di lengkapi dengan bahan utama iaitu Cocoa butter. Selain itu, ia juga mempunyai vitamin E, bahan istimewa yang terdapat Azanis serum ini dapat membantu menghilangkan parut. Kandungan anti oksida yang tinggi membantu hasilkan sel kulit yang sihat dan baru. Vita-cocoa Booser terdapat packaging baru yang menarik dan kelihatan lebih meyakinkan untuk digunakan.



keistimewaan  Azanis Scar Serum
  • Walaupun 10 tahun kesan parut yang ada pada kulit, ia boleh hilang dengan mudah
  • Hanya semudah sapu sahaja pada kesan parut baru atau lama dalam masa kurang dari 1 bulan anda boleh lihat kesan parut akan pudar
  • kesan parut tegar hilang macam tak pernah ada parut.
  • Azanis Scar Serum juga merawat parut tidak kira parut jerawat, parut akibat kemalangan atau parut disebabkan kulit sensitif

Formulasi yang di reka khas ini sesuai bagi pelbagai jenis kulit 
  • Kulit berminyak
  • Kulit jerawat bengkak dan bernanah
  • Kulit kemerehan (Hypersensitive Skin)
  • Mereka yang pernah menggunakan produk Hydrokuinon dan Merkuri kerana lapisan Asid Matel klit telah terhakis (kulit sudah nipis)
Tengok keistimewaan dan formulasi pun aku dah teruja habis, sebab bukan calang-calang produk yang boleh membantu menyelesaikan masalah macam ni, susah nak cari. Bukan setakat parut je jerawat pun boleh makin senang la kalau macam ni tak payah cari produk lain. 

Fungsi Azanis scra serum untuk memulihkan parut serta melicinkan kulit. ia juga memudarkan penampilan parut lama dan baru dengan menghidrat dan melembutkan tisu parut disamping menggalakkan proses sintesis kolagen. Kesan dari anti-oksida dan agen pelembab ini juga mampu melicinkan garis-garis halus serta kesan kulit kering. Cocoa Butter bertindak sebagai bahan untuk optimasikan proses di atas. Apabila ia diserap ke lapisan epidermis dan dermis, ia menghasilkan satu lapisan kelembapan dan minyak bagi melindungi kulit dari elemen cuaca yang menjadi penghalang kepada penstrukturan semula kulit yang rosak. 

kulit semakin licin dan masalah parut jerawat hilang. Biasanya untuk lihat kesannya ia mengambil masa selama 30 hari jadi bersabarlah ya untuk lihat kesannya pada masa akan datang.


Ini adalah testimoni kedua, dapat menghilangkan kesan luka. 

Cara penggunaannya

Azanis Scar Serum mudah digunakan. Perlu sapu pada parut dengan pergerakan membulat, dua kali setiap hari. Pada parut baru, Azanis Scar Serum harus disapu hanya apabila luka telah sembuh, dan tidak boleh digunakan pada kulit yang luka.

Sapukan sedikit Azanis Scar Serum pada permukaan parut. Gunakan setiap pagi dan malam atau sekerap yang diperlukan. Untuk parut cacar dan terbakar , tunggu sehingga tanda telah kering sebelum menggunakan Azanis Scar Serum. Untuk parut pembedahan, tunggu sehingga luka telah sembuh/tertutup dan jahitan dikeluarkan sebelum memohon Azanis Scar Serum.


untuk maklumat lanjut boleh hubungi

nombor tel: 0193922261

pray MH!7

Nahas MH17 Terhempas di Ukraine