' +''; +'

30 Jul 2015

rezeki di bulan syawal

Assalamualaikum 

Dekat sini siapa masih mood raya walaupun sudah masuk kerja/ belajar? Ehem, aku pun masih dalam mood raya sebab tak sempat beraya dengan kengkawan. walaupun cuti seminggu mengalahkan orang bekerja tapi tak boleh beraya ramai yang cuti  tiga ke empat hari, kalau ramai yang dah mula bekerja tak kan nak pergi raya. Im lonely, anyone want to raya with me? 

Kebiasaannya, selepas seminggu syawal pasti akan ada rumah terbuka.... alhamdulillah kali ini aku banyak invitation jumlah semua minggu ni 7 buah rumah. Minggu ini sahaja tau minggu depan tak tau ada ke tak. Jadi kena ambil kesempatan makan sampai kenyang, huhu.... sesiapa yang tinggal dekat bangi harap jemput aku la ye. Terharu sangat bila ramai yang invite aku ke open house, terasa diri ni sangat penting dan di hargai. *muahh cikit* 

Sebelum menjadi seorang yang busy, aku kena siapkan kerja bagi mengelakkan kehidupan menjadi huru hara. Kalau ramai yang jemput ke open house tiap hari amatkan happy dompet aku kerana tidak perlu mengeluarkan wang sesen pun tetapi yang pastinya paling happy adalah perutku kerana tiada lagu yang akan berbunyi daripada perutku seperti lagu raya. " orang kata perut kenyang hati senang ".



Kalau sempat nanti aku ceritakan kat korang entry open house tapi kalau aku rajin dan datang mood nak buat entry satu persatu tapi jika kelamasan menjelang aku cerita satu entry terus, hamik kau terkebil-kebil nanti korang nak baca, mesti korang tak kisah sebab dah lama sangat tak buat entry tu yang idea kelaut di hanyut oleh ombak. 

kalaulah dekat bilik ada internet sudah pasti kerajinan buat entry tu datang sebab masa kat bilik banyak idea sampai tercurah dan tertumpah kalau dah ada idea tu kena terus buat kalau tak ia akan hilang sekelip mata. 

9 Jul 2015

jangan terpedaya

Assalamualaikum 

ni nak cerita pengalaman yang aku rasa susah nak faham dengan orang yang macam ni, aku ni jenis tak kisah nak berkawan dengan sesiapa pun kau tinggi lampai ke, kurus, gemuk, rendah semua aku kawan tapi kawan yang jenis macam mana yang tu aku kena pilih juga. Mesti korang susah nak paham aku kata tak kisah dengan sesapa nak berkawan tapi kena pilih, betul tak?

Kalau nak berkawan kena pilih yang tak menyakitkan hati kita dan tak ambil kesempatan atas kita itu maksud aku. Dekat email kita boleh chat dengan orangkan, dekat sini siapa yang kerap atau pernah chat dengan orang? Ini nak cerita pengalaman aku chat dengan orang india, bukan india Malaysia tau ni india memang dari negara india.

kalau orang nak tanya sesuatu aku layankan je la kalau tak mesti dorang akan cakap sombong atau kedekut ilmu. Orang india ni namanya si F "bukan nama sebenar". Masa chat dengan F elok je dia tanya soalan sekarang pukul brapa dekat Malaysia, pasal agama dan macam-macam lagilah aku borak dengan dia.  

Mungkin dia selesa chat dengan aku tiba-tiba katanya nak kawin dengan aku. Oh no, aku tak dapat bayangkan kalau aku kena tinggal dekat negara India dengan keadaan yang aku sendiri tak tau macam mana suasana kat sana, aman ke tidak? teringat akan pengalaman kak Fatin Liyana pergi india kalau dekat wad bersalin orang sebelah boleh main cak-cak sebab hanya ditutup dengan sehelai tirai, tak dapat bayangkan kalau aku jadi penduduk kat sana *nangis* orang cakap lain aku cakap lain "serupa ayam dengan itik". Katanya sanggup datang Malaysia itu yang membuatkan aku lagi seram, walaupun orang cakap i love u jangan terpedaya gugurl semua. Allah ingin menguji kita. So, untuk mengelakkan F nekad nak kawin dengan aku, Aku terus cakap dah ada someone special (walaupun sebenarnya takde). itu je la satu cara yang ada masa tu. Dia pernah kata sanggup tunggu aku cakap yes, tapi aku tak sanggup, jadi aku ambil keputusan untuk tak balas chat dia untuk beberapa bulan. Sebenarnya seronok chat dengan orang negara lain macam-macam ilmu kita boleh dapat. Maaf cerita tergantung huhu....
gambar sebagai hiasan

berbuka di restoran jemari

Assalamualaikum 

Siapa suka makan makanan ala Thai boleh makan kat tempat ni, sebelum ni aku memang tak tau pun kewujudan tempat ni apa ke pelik nama restoran ni tapi kepelikan nama sesebuah restoranlah yang orang nak rasa sedap ke tidak makanan dekat  tempat tu. Restoran Jemari ini terletak  di Plaza Paragon Bangi berdekatan dengan kopitiam bangi.


ini adalah hadapan restoran jemari

Masa mula cari restoran ni, ingatkan salah tempat sebab pergi pun dalam pukul 8 malam sampai restoran dah gelap gelita. Kebetulan signboard restoran ni lampu tak hidup jadi kami berempat sibuk intai kiri-kanan cari restoran ni takut terlajak mana taknya orang kata makanan dia boleh tahan sedap teringin juga nak rasa makanan thai. Dorang ni tak kedekut taik idung masin macam sesetengah tempat harga mahal tapi lauk seciput je. Kali ini aku berbuka dengan classmate selalu buka dekat bilik dengan roommate. 


 Korang tengok betapa terujanya kawan aku yang sorang ni bila dapat tomyam peberetnya, hantu tomyam katakan, dah macam nak melantak sensorang je tapi aku pun suka bila sampai je tomyam terus ambil gambar masa ni memang tak sabar nak makan perut asik bising je bila nak makan? tapi nak kena tunggu lauk yang dulu so, tak boleh makan lagi.


Tengok tu, bila orang dah teruja kamera pun dia tak nak pandang. Tomyam oh tomyam bila la dapat simpan hang dalam perut aku ni. awww, tak sabar nak makan.


Korang tengok tomyam ni, macam manalah kawan aku si ila ni tak teruja tengok tomyan penuh semangkuk banyak isi dorang letak. Ini namanya tomyam seafood jadi makanan-makanan seafood dalam tomyam ni sedang berenang-renang kegembiraan sebab sekejap lagi kitorang nak makan dia.


Lauk yang lain kami tak sempat nak ambil gambar macam ikan siakap, udang cucur tepung, sotong cucur tepung, dan kerabu sotong sebab dah kelaparan buka pun cuma makan kurma dan minum air je jadi masa ni terus melahap tahap orang kebuluran. Lepas makan macam-macam gaya kawan aku buat, ada yang mulut mancung, ada buat mulut kembung macam nak cover makanan dalam mulutlah, dan yang macam nak lending pun ada aku biasalah steady..... je. "gambar blur".


Korang tengok, ish-ish pinggan, mangkuk, periuk dengan cawan bersepah atas meja. Maafkan dorang ye budak-budak layankan jelah ni belum kuali belanga, jag atas meja mau jatuh semua atas lantai. Eh ada ke? hehe yang tu takde lagi, kalau ada aku tak tau la ni servise masak sendiri dekat restoran ke apa, kalau ada kuali belanga periuk atas meja.


Tengok akak yang sorang ni muka happy je perut dah kenyang. Siap peec, ala-ala encik mimpi gitu. Eh, apa kaitan makanan restoran dengan encik mimpi? Sebenarnya aku teringat encik mimpi masa ambil gambar dengan dia, EM suruh buat peec tapi masa tu tangan aku penuh tak boleh tunaikan hasratnya dengan buat gaya peec tu ketika bergambar dengan EM.


Aku paling menyampah kalau lepas makan mesti tudung pun ikut jadi tak tentu hala, perut yang kenyang apesal tudung yang senget benget?


Macam biasa, lepas makan..... kami akan suruh pekerja kat restoran tu ambilkan gambar jadi lepas ni restoran sapa yang kami terjah? bersedialah.... dan pekerja kat sana akan jadi mangsa yang sama menjadi juru gambar kami.


Segmen : Duit Raya Seindah Syawal by Nieyl

Assalamualaikum 




ucapan hari raya: selamat hari raya semoga selamat balik dan pulang ke kampung halaman kepada semua yang mengenali iuzira (^_^)

GIVEAWAY RAYA by BELLA

Assalamualaikum 


TARIKH GIVEAWAY RAYA
 9 JULY  2015 ~ 23 JULY 2015 (11.59 MALAM) 
PENGUMUMAN PEMENANG:
24 JULAI 2015


Mencari 15 orang Pemenang Untuk 

Pemenang 1 : RM 10 + Satu Tudung Bawal Satin + Satu Korean Face mask
Pemenang 2 : RM 10 + Satu Tudung Bawal 
Pemenang 3 : Rm 10 + Satu Korean Face
Pemenang 4 & 5 : Satu Tudung Bawal
Pemenang 6 & 7 & 8 & 9 &10 & 11:  Top up Rm5 
Pemenang 12 & 13 & 14 &15 : Satu Kerongsang 


pray MH!7

Nahas MH17 Terhempas di Ukraine