Sabtu, 12 April 2014

sesi photoshoot

Views
Assalamualaikum 

memang dah lama tingin nak bergambar ala-ala model profesional, tapi bila orang tengah amik gambar mula la rasa cam kaku kaki ni nak berposing, pastu gaya pun cam robot takpun cam orang-orang kat sawah tu. sapa penah tengok orang-orang kat sawah? keje dia halau burung tapi tak bergerak dari pagi sampai petang. Cara zira ubah gaya bila nak bergambar nak tau camne? 

Bila kita tak merasa orang takkan tau....
ada yang suka bergambar tapi gaya sama je, 
ada yang suka bergambar tapi bermacam-macam gaya dorang buat,
dan ada yang suka bergambar tapi tak tau nak wat gaya apa, kena soh orang tunjukkan baru dia buat.

Tip bila depan kamera, tengok majalah fesyen muslimah, ualls bole praktis mana-mana gaya yang ada dan cuba ambil gambar hehe selamat mencuba. Biar nampak poyo asalkan bergaya depan camera, mula-mula memang janggal sikit sebab tak biasa bila dah biasa mesti ualls pandai reka gaya sendiri, nampak stylokan (^_^). Selain gaya model, ada cara-cara pakai tudung muslimah. Budak kegilaan pakai shawl pasti takkan lepaskan peluang untuk mencuba gaya baru tapi ada gak yang zira ubah sebab gaya dorang pakai shawl ada yang pendek jadi zira ubah jadikan panjangkan sikit dan ada yang reka gaya sendiri. 

Peluang tak boleh dilepaskan, dapat offer jadi tellent walaupun sehari dah bersyukur masa pukul 6.00 petang ingat nak amik gambar matahari terbenam tapi tengok cuaca cam nak ujan ikut rancangan kena wat jugak shoot sebab masing-masing sibuk mengalahkan menteri takde masa nak amik gambar pasni. Tempat shoot di Bukit Mahkota, sebenarnya tak tau kat mana dorang nak shoot, zira ikut jer sebab bukan zira yang amik gambar.
bila tengok gambar ni terasa cam model profesional pulak, ophhsss terperasan pulak :P


Memang cantik bila tengok gambar yang sudah di edit can gini, sapa berminat nak bergambar camni?? sila komen saya suka.....


umpama mencari satu harapan yang hilang, sedih tengok gambar sendiri dikelilingi hutan yang tidak lagi menghijau dikala kemarau yang telah menjelma.


mencari jalan baru menuju satu tempat menerangi kehidupan yang telah hilang.

yang berminat nak bergambar cam gini, harganya cuma Twenty unedited softcopy Ten edited softcopy, Selling Price: RM250 murahkan yang berminat nak tau pakej lain cam wedding, tunang dan lain-lain pakej boleh hubungi nombor yang ada. Masa nak amik gambar zira wat gaya sendiri dorang siap cakap penah jadi telent ke? apa lagi cakap la tak penah ni first time tau tapi sume gambar zira cam orang berpengalaman jadi model kalau ualls ikut tip yang zira bagi tadi mesti ada yang cakap benda sama.

Anda boleh hubungi :
Email : faridmansor7@gmail.com
Hotline : (+6) 013 685 6534


Sabtu, 5 April 2014

Entri popular di blog Denaihati

Views
Assalamualaikum 

Blog yang sentiasa dikunjungi oleh para pengunjung tidak kira blogger atau bukan. Ia menjadi tarikan kerana banyak maklumat yang orang ramai ingin ketahui seperti F1 di Sepang, semak saman trafik onlineBuffet Ramadhan dan Cara Nabi SAW Menyambut Hari Raya. Selain itu, Denaihati Network juga memberi penghargaan kepada pembaca yang menyertai contest yang dianjurkan, hadiah yang menarik juga dapat meningkatkan pengunjung menjadi pembaca setia Denaihati Network.


Blog ini juga pernah menyatukan antara blogger Malaysia dengan blogger dari negara lain, dalam ‘Networking’ atau jaringan di alam maya, seperti majlis SBB 2014 yang telah diadakah pada bulan Mac. Perkongsian dari pada blogger yang berpengalaman sedikit sebanyak memberi satu inspirasi kepada blogger baru untuk mencari idea menulis blog serta pembaca setia dalam blog mereka. Setiap blog mempunyai kisah yang berlainan dan disitu pembaca boleh menilai keistimewaan blog yang ada.



 Denaihati Network sepetang bersama blogger 2014

Setiap peristiwa pasti mempunyai kenangan manis mahupun pahit, kenangan silam sentiasa dalam ingatan sedekahkan al-fatihah bagi blogger yang telah meninggalkan kita, terpilih dalam DiGi WWWOW Blogger of the year 2013 antara top 3 sangat bersyukur walaupun belum mengetahui pemenangnya dan MITBC Best Tourism Blog of the year 2013 di majlis ini memberi perkongsian Tips Blogging, ini yang paling penting camne cara nak tarik perhatian orang supaya baca blog kita.



Semua orang ada rahsia, Diego Gracia juga ada rahsia nak tau apa itu Diego Gracia baca entri ini. Jika seseorang itu sukar nak cakap salah satu untuk tarik perhatian pembaca letakkan satu gambar di dalam blog, satu gambar telah menceritakan suasana di sesuatu tempat atau keadaan seperti app Instagram
Ni adalah trafik Denaihati pada tahun 2012 ramaikan yang lawat blog ni mesti ada yang menarik dan info-info terkini sampai ramai yang datang melawat.

Entri popular pada tahun 2013 Aqiqah Ramadan di Kemboja amalan yang sangat dituntut dan ia adalah sunat muakad, kebiasaannya ia dilakukan pada hari ke 7 mengikut sunnah Rasullah SAW atau hari ke 14 atau hari ke 21 atau selagi dia belum baligh. 


Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia entri ini sangat popular dikala bulan ramadhan tiba pasti ramai nak tau waktu imsak ia penting dan kita perlu tau kerana sunat melambatkan waktu sahur bulan puasa nak dapatkan pahala lebih kena la tau maklumat-maklumat camnikan, waktu berbuka pun kena tau orang dah tak saba nak makan mesti kena buka puasa awal itu juga salah satu cara mendapatkan pahala, buka awal pun dapat pahala tapi pastikan ia sudah masuk waktu solat magrib tau kalau belom masuk waktu jangan makan dulu kalau tak puasa anda sia-sia tak dapat pahala yang dicari pada bulan ramadhan.

Minum Yeo’s dan menang hadiah bernilai RM500,000 pasti mata anda berpinar-pinar tengok jumlah duit yang banyak ni, ha kalau nak memiliki duit yang banyak ni anda kena minum Yeo's iaitu ‘ Yeo’s 80 Days Drink to Cash Contest ‘. Peraduan yang dianjurkan oleh Yeo Hiap Seng Trading Sdn. Bhd. menawarkan hadiah bernilai RM500,000 dan menangi RM 3,000 setiap hari selama 80 hari. 

Doa tidak diterima dan zuriat nakal di sebabkan satu video ramai yang berusaha berubah kearah kebaikan, seperti berhenti merokok kerana Rokok itu haram. Walaupun ramai sudah mengetahui ia membahayakan kesihatan tetapi bukan mudah untuk meninggalkannya jika ada niat tidak menyentuh rokok lagi itu sudah bagus salah satu usaha yang membersihkan diri daripada perkara yang membahayakan kesihatan.


hadiah yang pelik

Views
Assalamualaikum 

Pelik betul kakak zira yang sorang ni, hadiah cam tu pun dia suka rasanya dia sorang je bela rumput dalam rumah tu la hadiah yang dia dapat masa bezdaynya. Satu gumpalan tanah yang di bentukkan macam muka orang kretive tapi agak pelik. Sapa pernah jumpa hadiah camni kat mana-mana? emmmm, kat mana la hadiah ni dibeli? siap ada mata pulak tu, rumput dijadikan rambut, adik zira ada cakap taknak potong sikit ke rambut dia tu mean ''rumput'' serabai semacam jer nampak tak kemas.


alahai, hadiah ni la yang jaga tingkap umah kitorang tau, nak tau sebab apa dia kena jaga tingkap? rumputkan memerlukan cahaya matahari jadi letaklah kat tingkap kalau letak bawah katil rambut dia dah tak pacak-pacak cam ni, lurus jer ke bawah dah macam teknik rebonding gitu. Rumput ni telah menghijaukan suasana dalan bilik walaupun seciput jer rumputnya, huhu. Kan best hidup sentiasa happy cam rumput ni, sentiasa tersenyum dah takde contoh lain zira ni rumput pulak yang dijadikan contoh. 


Zira ingat tanah ni cuma mainan kanak-kanak cam main masak-masak pasir dijadikan nasi, dan daun dijadikan duit untungkan kalau hidup camni beli barang pakai daun je. Rupanya tanah pun boleh dijadikan satu perkara yang berfaedah kepada kita jadi jangan marah jika anak-anak anda main tanah dorang sedang mencari inspirasi tu nak jadi seorang yang kretive ayat tak boleh belah cam tau-tau je zira, kanak-kanak sedang cari inspirasi dengan tanah. Benda yang mustahil kadang-kadang boleh jadi tak mustahil ada orang jadikan pasir sebagai satu pekerjaan seperti lukisan pasir pada mulanya walaupun ia satu hobi kita boleh jadikan satu perkara yang bermanfaat dan pendapatan sampingan.



Adakah anda gembira bila dapat hadiah sebegini rupa atau anda sedih dapat hadiah pelik???.

Nak kongsi satu tip, kalau nak jadi seorang yang berjaya lakukanlah perkara yang jarang orang buat,mesti akan ada orang akan ikut jejak kita tapi kena jadi kretive la adik,kakak, abang, makcik dan pakcik semua tu saja tip untuk ari ni, sekian.


ehh, belom abis lagi crita... tu cuma tip je yang abis tuk ari ni. Kalau zira tak tau tu satu hadiah rasanya zira dah buang kot kat dalam tong sampah biar tong sampah yang simpan dan jadikan kenangan betapa kejamnya buang hadiah orang dah tak pernah nampak pastu takde rupa cam hadiah, kalau uall tak tau apa yang uall akan buat dengan hadiah ni? ada tak yang terfikir nak amik dan tanam kat laman rumah? kat balang tu ada air jadi kalau lupa nak siram rambut tak layu begitu mudah dah cam promoter promot syampu pulak rambut takkan mudah rosak.


Tau tak wanita sangat suka hadiah walaupun ia pelik, mereka akan jadikan ia yang teristemewa sebab ia sukar didapati belilah apa je dorang akan simpan elok-elok. Kalau benda yang tak tahan lama mungkin dorang akan amik gambar dan simpan gambar hadiah tu sebagai kenangan. Pompuan sangat menghargai hadiah walaupun ia sebiji gula-gula. 



Jumaat, 4 April 2014

keseorangan

Views
Assalamualaikum 

Rindu sangat bila dah lama tak balik rumah, penah satu ari telefon abah tiba-tiba air mata mengalir, pernah tak ualls macam tu?? tanpa kita sedar air mata mengalir. Ni memang kes rindu yang teramat. Bila dah ada peluang dapat balik apa lagi laju je tangan ni kemas barang dan kaki melangkah pulang tinggalkan hostel.

sampai KTM je, orang dah penuh yang datang KTM lama memang ramai la kan berpusu-pusu orang nak masuk KTM. Bila sampai KL sentral nampak sorang pompuan tua keseorangan bawak dua beg tarik, ala-ala AF tersinggir dari pertandingan.... memang sian tengok walaupun beg tarik je yang di bawak,tapi cam susah sebab bawak dua beg dalam kol 10.30 train sampai disebabkan tak sampai ati zira tolong makcik tu tiba-tiba ringan tulang tolong tarik satu beg dan duduk sebelah, bila tanya upanya makcik tu pun nak turun tempat sama.


Tengok makcik tu tingat mak kat umah, camne la kalau mak yang bawak dua beg besar sorang-sorang dari kelantan ke klang, memang menyayat hati T_T. Bila tanya nanti sapa amik?? "makcik balik sorang balik naik teksi je" mula la perbualan kami berdua.


Kampung memang kat kelantan ke? ". Ha'a, makcik memang orang Kelantan tapi dah lama duduk Klang dekat Andalas. Makcik ni memang betul-betul duduk sorang anak dah meninggal, jadi makcik duduk sorang jer. Dah lama borak baru tanya nama, tu la orang melayu borak tak tanya nama dulu " kata makcik tu kepada zira". Benda yang kita akan rasa menyesal bila tak mintak nombor seseorang, kalau tak bole ziarah makcik tu kat Klang, (Andalas).

kita sendiri juga pernah alami rasa sunyi, bila tengok orang lain gembira bersama keluarga tersayang hidup terasa kosong kerana tiada orang di sekeliling kita '' tiba-tiba rasa sebak pulak tulis entri ni'' T_T.


Rabu, 2 April 2014

Sila merajuk dulu

Views
Assalamualaikum 

Alolooo, omey kalau tengok budak merajuk rasa nak cubit-cubit jer bila dia buat muka pastu kekadang duduk jauh-jauh konon-konon nak bersendirian. Kalau dia nak sesuatu benda remeh-temeh zira tak bagi kalau nak yang biasa-biasa jer boleh la tapi zira takde la bagi terus, nak tengok dia merajuk dulu.. haha jahat tak??? sila merajuk dulu, lepas jer merajuk baru pujuk. Budak-budak nak pujuk senang tak macam orang dewasa amik masa nak pujuk. So, jadi la kanak-kanak rebina supaya senang dipujuk. 




Nak tau apa yang dia nak?? cer teka dulu sebelum baca entry yang seterusnya..... Ni kecik-kecik pun garang tau. Kalah orang dewasa sapa kacau kena cubit, tapi zira suka kacau Haziq ni pastu terus duduk jauh-jauh jadi orang yang dekat dengan dialah yang kena cubit,perhhh cubit cam semut walaupun kecik tapi sakit,siannnn sapa yang kena. Selamat zira daripada kena cubit hahaha ''gelak jahat''. Okey, dah dapat teke ke blom?? Kalau betul dapat 10 markah (^_^).


jawapannya ''kek'' lepas bagi kek suka betul dia terus duduk dekat kerusi dan tak jadi merajuk, ni adalah kek pernikahan kakak zira yang ke tiga. Agenda merajuk dah tamat tapi suke tengok dia merajuk kakak yang pertama kata dia pernah merajuk sampai pusing-pusing ruang tamu , klakar gak dengar rugi tak tengok.




terima kasih sudi baca (^_^)

Jumaat, 28 Mac 2014

Pertemuan penulis blog

Views
Assalamualaikum 

Pada 28/3/2014 tercetus idea nak update blog disebabkan paper hari ni tentang Sepetang bersama blogger muka surat 5 yang telah di adakan di Saloma Bistro hari tu. Sebenarnya memang dah kehilangan idea nak update blog disebabkan sibuk nak exam ni pun curi-curi masa lagi pun jarak jauh lagi.

Bukan main tak sabar nak dapatkan paper Utusan hari ni, mula-mula tak terfikif pun nak beli paper bila dah sampai hostel dan tengok status Hisyamudin Fadzil baru tau T_T. Nasib memang berpihak kepada zira, alang-alang member keluar beli barang mintak tolong dengan dia belikan paper Utusan, kat sini memang susah nak dapatkan peper Utusan.

Okeyyyy, sapa yang tak berkesempatan beli paper utusan boleh baca kat himpunan 350 penulis blog dalam majlis santai makin ramai blogger yang hadir di majlis sepetang bersama blogger. Ini merupakan kali ke tiga sejak tahun 2012 sambutan juga menggalakkan dan mendapat maklum balas positif daripada semua blogger, Jangan nangis kalau lambat daftar sebab tempat limited jadi kena la selalu tengok status blogger-blogger yang ada. 

Majlis ni adalah pertama kali zira join, jadi agak kekok sikit masa kat sana lagi-lagi tempat duduk pun dah di tentukan oleh penganjur bertambah kekok masa kat meja 9. Bila majlis bermula baru borak dengan rakan sebelah sambil tukar-tukar kad. Majlis yang santai memang best nak wat apa pun boleh, nak nyanyi ke, nak menari ke, nak borak sampai tekak kering pun boleh pastu basahkan tekak dengan minuman yang disediakan tak pun YEOS KAN ADA nak minum sampai kembung pun takde sapa marah, tapi AWASSS jangan sampai jalan ngesot udah la sebab tak larat nak jalan terlebih minum atau pun yeos ni sedap sampai tak boleh berhenti minum. Haaaa, yang tu salah diri sendiri bukan YEOS sebab tak larat nak jalan huhu. 


Walaupun gambar samar-samar macam orang di kehendaki polis tapi tetap nampak gambar zira di paper ni. Semua ini hanya tinggal kenangan bukan mudah nak jumpa blogger di seluruh Malaysia, masing-masing berusaha berkumpul di Saloma Bistro untuk berjumpa rakan blogger yang lain, selepas ini anda harus hati-hati takut tertangkap :P.

Terima kasih sudi baca (^_^)

Jumaat, 21 Mac 2014

Di review oleh blog Abah Careno

Views
Assalamualaikum 

Sebenarnya tak tau pulak blog zira ni di review, nak tengok tarikh GA yang blog Abah Careno buat ramai jugak peserta yang join seramai 70 orang yang telah join GA ni termasuk zira. Alang-alang dah tengok blog Abah Careno terjah entri dia yang lain, tak sangka header peserta telah di review. Header Peserta GA cantik-catik belaka rajin Abah Careno review peserta. memang beruntung sapa yang join GA Birthday Akiff ni.

Ualls dah tengok ke belom senarai nama peserta yang join GA ni? kalau belom cepat-cepat terjah disamping tu boleh bloh walking peserta, antara peserta yang bertuah adalahhhhhh :


Rabu, 19 Mac 2014

Sabtu, 15 Mac 2014

terkejut

Views
Assalamualaikum 

Okey, kita bersua kembali episod terkejut sebenarnya petang tadi lepas baca buku tengok jam baru teringat belom solat zuhor, pastu cepat-cepat pergi masjid sebab fakulti dekat dengan masjid. Lepas masuk masjid tido kejap dalam 10-15 minit gitu..... ye la pasni nak baca buku, lagi 3 hari nak exam, Fuhhhh penat mulut ni komat kamet baca buku sampai tekak ni pun dah kering zira kalau nak baca buku kena cakap kuat sikit bagi ingat, kalau baca tapi mulut tak kuar suara nanti tak ingat pulak.

Terkejut cheq lepas bangun tido, nak tau sebab apa terkejut?? nasib baik tak jerit mesti orang akan cakap zira ngigau kat masjid, ye la baru lelapkan mata 10-15 minit bukak mata tetiba nampak baby ingatkan mimpi upanya betol. Dah la pandang tak kelip-kelip terkezutttttt tau pastu terus duduk sebelah tiang bole pulak baby tu intai-intai dengan muka zira yang mamai bangun tido. Pastu terus amik wuduk solat zuhor, nasib baik masa bukak mata baby tu tak senyum atau ketawa mesti zira seram sejuk.  


Ni baby google, walaupun tadi baby tu comel zira tetap terkejut.

Zira tengok baby tadi cam tak puas nak main cak-cak sebab masa nak bangun amik wuduk dia terus nangis. Owhhhh, aku bukan mimpi. Ada orang tegur kenapa? zira cuma cakap terkejut je bukak mata ada baby depan mata tengah menyiarap. 


Khamis, 13 Mac 2014

Contest adalah rezekiku

Views
Assalamualaikum 

Sebelum itu, nak ucapkan tahniah kepada para pemenang yang berjaya mendapat cabutan bertuah dimajlis SBB2014 yang lepas, rezeki mereka yang hadir sapa sangka orang yang datang dari jauh merekalah pemenangnya. Walaupun tiada tanda-tanda nak menang tapi terasa ada bau-bau akan dapat hadiah yang penting bukan bau kentut. 


Bestkan, kalau boleh tau awal kita akan dapat hadiah tak payah susah-susah nak kena tunggu sampai petang. Bila tunggu tup-tup nama orang lain yang kuar, tapi bila mereka dapat hadiah kami yang terasa gembira tulah namanya rezeki yang membawa bahagia kepada orang lain.


Pengumuman contest diumumkan, tengok semua entry masing-masing hebat-hebat tak boleh terlalu mengharap nanti diri sendiri yang kecewa. Satu-satu entry blog disebut debaran terasa tetiba entry blog iuzira.com disebut, terasa nak loncat bagai kanak-kanak dapat choki-choki di SBB2014, terus pegi kaunter dapatkan baucer memang seronok dapat rehatkan diri di SPA. ANJUNGJELITA tungguku datang sekarang mood exam, lapan lagi pemenang zira tak ingat sapa sebab semasa pengumuman di sebut begitu pantas yang tau pemenang lagi sorang Farisya.



Bunyi air semakin kedengaran, tak saba nak pergi sana boleh rawat kulit yang tak bermaya ni bagi bertenaga sikit yang penting bebas daripada bahan kimia. 100% bahan semula jadi first time nak pegi SPA tak dapat bayangkan keadaannya camne mesti aman dan damai hilang segala stress buat sementara. 

Segala kekotoran  daki-daki dan benda yang tak sepatutnya pasti akan ilang selepas manjakan diri di SPA, dah cam orang tak mandi memang kene sental habis nak bagi badan ni clean and clear daripada daki-daki yang ada. 
Belum cuba belum tau, sapa yang berkesempatan jemput la join contest yang ada manalah tau rezeki anda. Tunggu masa yang sesuai untuk pergi SPA ANJUNGJEITA. kalau ualls berminat nak pergi jugak ni ada detail tentang ANJUNGJELITA. 


Telephone: +6 03 – 8736 4412
Alamat : 115-1A & 1B, Jalan TKS 1, Taman Kajang Sentral, 43000 Kajang, Selangor View on Map
Twitter : @AnjungJelita

 
Designed by Miraa Hussin