' +''; +'

26 Sep 2016

tip: cara mengenali pelanggan mengikut brain colour


aku pasti ramai di antara korang adalah seorang yang minat berniaga, baru berniaga dan nak belajar tentang perniagaan serta dah ada yang berjaya dalam perniagaan. Untuk mempromosikan sesuatu produk atau service korang kena tau karakter pelanggan dulu mengikut warna.


Mesti ramai tak tau. macam mana nak tau karakter pelanggan, Dia tu jenis yang macam mana , cerewet ke tidak atau mudah close sale ke, kalau jual produk dengan dia.


ini yang nak cerita sikit dengan korang cara mengenali karakter pelanggan, Sebenarnya mudah je bila dah tau sikap pelanggan yang penting korang sudah pasti mereka brain colour apa.


Sebelum ni semua pelanggan aku anggap sama je, penat jari ni taip nak terangkan sesuatu produk yang aku jual , mulut pun sampai kering air liur aku cerita. Sebenarnya korang tak perlu pun buat macam tu dekat semua pelanggan bila dah tau brain colour. 




Orang hijau
  • Seorang yang mudah kasihan kepada penjual
  • mudah beli sesuatu barang apabila ada promosi
  • Lihat gambar menarik dan cantik terus beli
  • Suka beli online
  • Ayat menarik sikit pun cepat tertarik. Contoh, perkataan "WOW" terus beli
  • Tidak fikir panjang dan logic kalau nak beli, dia akan beli
  • akan simpan produk walaupun dah ada stock contoh lipstik
  • buat iklan menarik orang hijau lebih cenderung close sale
  • tak kisah kualiti
  • spontan
  • tak cerewet
  • harga ( semak sepintas lalu)
  • beli sahaja barang yang agak-agak tak ada di rumah 
  • beli lebih
  • barang tak perlu pun beli
  • tak buat list
Testimoni orang Hijau


Kalau korang dah tau brain colour, boleh puji sikit untuk dapatkan lebih sale, contoh: akak cantik hari ini senangkan tanggalkan makeup pakai tissue #imaansuci ni, tak nak bagi kawan try ke? ada tak kawan-kawan yang suka makeup atau yang mengantuk bila drive, boleh pakai tissue ini juga sebab ia segar dan melembapkan muka. 

Orang merah
  • Seorang yang complicated
  • Biasanya jawapan mereka ( ya/tidak )
  • kebiasaannya orang merah ini kerja akaun sebab mereka akan beli mengikut budget 
  • sukar dapatkan sale dari orang merah
  • beli mengikut keperluan
  • cukup tak duit untuk ahli keluarga
  • anak suka tak makan ini
  • kena tanya suami takut tak setuju
  • berapa orang nak makan
Testinomi orang merah


Kalau jumpa pelanggan jenis merah, korang boleh follow up mereka, jika nampak macam berminat boleh tanya semula. Mungkin mereka berminat tapi tak cukup budget nak dapatkan produk/service daripada kita. 

Orang biru
  • Mereka perlukan maklumat yang banyak untuk mengenali sesuatu produk/service
  • akan tengok testimoni
  • mempunyai fell yang banyak "rasa-rasa" contoh: rasa-rasa produk ni okey tak? 
  • mudah repeat order
  • ingin mengetahui bahan yang di gunakan sesuatu produk
  • tanya kilang di mana
  • halal ke produk ni?
  • cara gunanya macam mana?
  • caring tentang orang lain + suka free gift
  • nak buat apa beli barang
  • beli di mana
  • siapa nak beli
  • budget (cash/card)
  • list barang dah ada
  • berapa banyak nak beli
  • macam mana nak pergi beli
  • duration
  • pukul berapa nak beli
  • stronge?
  • kegunaan berapa lama
  • praktical tak?
Testimoni orang biru


Jika jumpa orang biru, korang layankan je apa yang dorang tanya sebab mereka akan repeat lagi produk/service yang ada jika dah berasa yakin. Korang boleh terangkan sedikit bahan yang ada dalam produk dan apa kelebihannya jika mereka menggunakan produk tersebut.

boleh bagi lebih banyak testimoni yang berbeza kepada mereka, jika tissue basah boleh tunjukkan gambar sebelum dan selepas, serta respond pelanggan.

orang ungu

  • shopping list
  • whish one better
  • window shopping dulu
  • check budget
  • quality comparison
  • price checking
  • masa spend on shopping
  • berapa banyak nak beli
  • purpose of shopping
  • needs vs wants
Boleh kenali pelanggan melalui masej, call atau whatapp, jadi korang terangkan jika dah kenal pasti warna mereka. tidak perlu terangkan lebih terperinci jika sudah tau warna.

boleh klik sini kenali jenis warna sendiri 

18 Sep 2016

pakej murah daripada Hanani's Kitchen Catering


Alhamdulillah, semakin ramai yang bakal mendirikan rumah tangga, jadi semakin ramailah penduduk Malaysia dan akan banyak perumahan yang didirikan atas permintaan pelanggan. Kebiasaannya bila ada majlis perkhawinan orang kampung akan bergotong royong masak juadah untuk para tetamu. Eh, bukan orang kampung sedara mara je dan kenalan sajaha. Kalau panggil orang kampung badget besar nau.

Kita kalau nak buat majlis, biarlah mengikut kemampuan yang penting selepas majlis hidup bahagia. betul tak? untuk pengetahuan korang aku dapati Hanani's Kitchen Catering telah menawarkan pakej yang begitu murah mengikut budget bakal pengantin korang boleh pilih mana satu yang berkenan.

Yang tinggal di kawasan perumahan pasti agak leceh serta sukar untuk buat aktiviti gotong royong bersama sedara-mara dan tiada tempat untuk masak dan sebagainya.

Korang tak perlu risau, dengan pakej serendah RM9.90 dah boleh jemput tetamu seramai 1000 orang ramai tak? dah macam retis kau. 

Selain itu, ada promosi yang di tawarkan untuk bakal pengantin, pakej-pakej menarik yang di sediakan oleh Hanani's Kitchen Catering memang memuaskan. Dari menu asas hinggalah pakej pelengkap.


Memang semua orang inginkan majlis yang meriah tetapi jika ia membebankan bakal suami lebih baik buat sederhana sahaja. Buatlah pilihan yang betul, untuk raikan cinta yang kekal abadi. Pasti tetamu akan faham jika buat secara sederhana atau hanya majlis kesyukuran sahaja. 

Yang masih mencari Pakej catering kawasan KL/Selangor boleh pilih Hanani's Kitchen Catering yang duduk luar kawasan harap maaf, kerana mereka belum lagi tawarkan catering selain KL/Selangor. 

Antara menu yang menarik dan pakej-pakej yang disediakan oleh Hanani's Kitchen Catering ialah:


Walaupun ia menawarkan menu asas tetapi sajian yang di sediakan untuk tetamu boleh di katakan sedap, bukan main lagi ada nasi briyani, bubur pulut hitam dan ada hidangan pengantin. Kelas kau, menu asas yang sangat berbaloi.

Seriously, tak pernah aku tengok catering menyediakan kek pengantin, siap dengan banner dan bunting. Jimat habis ada pula kumpulan kompang dan anggota rela. Masa kakak aku kawin, kena cari satu-satu tau. Banner dan banting order dekat kedai printing, kek pula cari dekat kedai kek, anggota dan kompang yang tu aku tak tau. Abah aku yang uruskan, nampak lecehkan.


pakej kedua pun apa kurangnya, peralatan dewan dan peralatan kanopi di sediakan oleh Hanani's Kitchen Catering jimat masa, panggil je dorang semua settle. Pakej ini juga boleh jemput 1000 orang tetamu.

Siap ada event manager kau, bukan main lagi macam event dato'-dato'. Set percuma yang ini ada penambahan Photo canves . 


Untuk promosi pembukaan mereka menyediakan pakej lengkap serendah RM16.99 sahaja. Nak tau menu apa yang ada boleh teruskan membaca.


Pakej lengkap untuk promosi ini ada Pelamin dan andaman. Kali ini korang tak perlu banyak fikir. Cuma set tarikh je dan sediakan goodies untuk tetamu. Lepastu, tunggu tarikh nak kawin. Best tak kalau ambil pakej ini, cuma tambah tiga ke empat hinggit je terus dapat pakej lengkap. Pakej ini hanya untuk promosi je tau.


Pakej ini takde pelamin dan andaman tetapi ada di sediakan service lain iaitu PA System dan Deejey. Korang boleh tengok pakej kanopi/dewan exclusive berharga RM17.99 yang mempunyai peralatan yang lengkap serta set percuma.


Pakej yang paling mahal adalah RM19.99 untuk 1000 orang tetamu. Bagi aku ia boleh di katakan murah kerana semua dah ada setiap majlis yang di inginkan oleh pengantin sudah di sediakan oleh Hanani's Kitchen Catering.

Yang paling best bagi aku kalau order Hanani's Kitchen Catering awal dapatlah harga murah untuk promosi RM16.99 berbanding RM19.99 kan jimat. 

Kalau korang order menu dengan Hanani's Kitchen Catering aku nak bagi sesuatu kat korang tapi kena hastag #cateringmurah #cateringselangor #cateringkl #pakejlengkapperkahwinan
#pakejbaet  #hkiuzira #blogoiuzira untuk aku cam korang dan PM di page iu-hazirah untuk memudahkan aku contact korang. Hadiah ini aku nak bagi siapa order sampai hujung tahun 2016 sahaja.

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi:
En. Lukman

016-6604 202/017-6294 202
Hanani's Kitchen Catering

17 Sep 2016

SEMINAR FACEBOOK PERCUMA


Bengkel facebook percuma #demisekepingroti, inilah peluang untuk mereka perkembangkan perniagaan dengan menyertai bengkel facebook percuma kerana bila seseorang mula berniaga pasti ingin kembangkan perniagaan mereka.

Kebiasaannya apabila seseorang itu mula berniaga mereka berniaga dengan menjadi dropship, kemudian agent dan seterusnya mengeluarkan produk sendiri. Cara ini memang bagus kerana kita lakukan dengan perlahan kemudian dengan perancangan yang teratur pasti akan berjaya, selain itu, dengan mengikuti seminar yang ada seperti Facebook ads. 

Bengkel ini di bawal label TRS Traning & consultancy akan di adakan secara percuma dan terbuka kepada sesiapa sahaja. Di sebabkan bengkel ini "PERCUMA" jadi ramai yang rebut peluang untuk menyertainya. 

Tidak ramai sifu yang sanggup buat bengkel percuma kepada orang ramai, Seminar facebook percuma khas untuk mereka yang serius, inilah peluang untuk majukan diri dengan menyertai dan praktiskan selepas menghadirinya.



Medium perniagaan yang semakin popular seperti Facebook dan instagram menjadi pilihan perniagaan online sekarang. Ramai yang berniaga melalui facebook tetapi tidak tahu cara yang betul untuk berniaga. 

Bengkel khas pemasaran FB secara percuma selama dua hari bermula 24 hingga 25 September ini bertempat di Pusat Latihan MPSW, Bandar Baru Bangi, Selangor. Pengasasnya, Suhaimi Umar,37, #DemiSekepingRoti ini dibuka kepada 250 penyertaan sahaja dan dikendalikan olehnya sendiri.

Adakah anda sudah daftar?

Jika belum pastikah daftar dengan segera, jika penyertaan sudah penuh korang jangan risau ada peluang kedua dan kali ini jangan lepaskan peluang untuk penyertainya. Tarikh yang seterusnya ialah pada 5 dan 6 November 2016 pada tarikh tersebut juga terbuka kepada 250 orang peserta.

Bengkel ini untuk membantu mereka yang yang kurang mampu untuk penyertai bengkel berbayar. Ramai yang sanggup bayar untuk penyertai bengkel ini tapi tak semua orang mampu sertai kerana harga bukan murah kerana mereka perlu luangkan masa serta berkongsi ilmu dengan orang ramai.



Apa yang korang akan belajar di kelas Facebook percuma?


Silibus Seminar Facebook Percuma:
- Rahsia Kenali Pelanggan Anda
- Mindset Usahawan Bisnes Online
- Teknik Copywriting Meleleh
- Teknik Mudah Kuasai Produk
- Teknik Gambar Fb Ads 3 Saat
- Rahsia Setting Fb Ads TRS
- Teknik Closing Sales Membelai
- Teknik Follow Up Tingkatkan Sales
- Strategi Manage Database 101%

Ramai yang sudah berjaya dengan menyertai bengkel facebook FB ads. Kebiasaannya Facebook Ads berbernilai RM1500.00, kini inilah peluang korang untuk menyertai seminar percuma yang bernilai RM1500.00. Jangan lepaskan peluang keemasan seperti ini kerana peluang tidak lelalu datang.

Daftar penyertaan di sini  Bengkel Fb Ads tempat adalah terhad ;

Tarikh: 5 dan 6 Nov 2016 (Kini dibuka) 250 kekosongan.
Masa :Kelas jam 8.30pagi – 5.30ptg.
Tempat : MPWS, bandar baru bangi, selangor.

Tarikh : 24 dan 25 september 2016 (telah penuh)
Masa :Kelas jam 8.30pagi – 5.30ptg.
Tempat : MPWS, bandar baru bangi, selangor.
untuk maklumat lanjut boleh layari laman web di bawah:

14 Sep 2016

Kisah seram: Pelajar asrama sering di ganggu oleh makluk halus


Cerita yang agak lama, kira-kira 11 tahun yang lepas, ni bukan agak lama memang lama kisah ni tapi bukan senang nak lupa bila diri sendiri yang alami. Korang mesti ada kisah seram yang susah nak lupakan.

Masa aku asrama dulu, banyak benda yang aku tak terfikir akan berlaku kalau tau kat asrama ada benda-benda yang mengganggu ketenteraan aku memang tak lah nak duduk asrama. Sanggup ulang alik bangun pukul 5 pagi mandi lepas azan subuh gerak dan tunggu bas.

Bila dah masuk asrama tu, takde la pikir benda bukan-bukan, budak lagikan masa tu tak tau pape. Pada mulanya agak hairan kenapa sebelum tidur mesti kena baca pendinding, nak bagi kuat ke dinding tu. Memang kolot abis la pemikiran aku masa tu, orang tak tau pape bila akak senior suruh buat itu aku buat, buat ini aku buat. Baru nak belajar berdikari kita ikutkan je la.

Pendinding yang kitorang baca masa tu ialah ayat kursi, 3 kul dan ikomat. Nak bagi lebih kuat dinding tu yang boleh solat kena berdiri depan baru afdhal dan yang period berdiri belakang. Lepas baca pendinding kitorang di larang keluar bilik. Jadi, kau kenalah tahan sampai esok pagi kalau nak buang air kecil atau besar.

Nak tau kenapa kitorang di larang keluar? kalau lepas baca pendinding kitorang keluar abis la pendinding tu dah tak kuat. Lepas baca memang rasa selamat tapi ia juga bergantung kepada semangat kita sama ada kita lemah semangat atau kuat semangat.



Bilik yang aku duduk memang paling dekat dengan pokok pelam, pokok tu memang misteri. ishhh, nak cerita tetiba rasa meremang bulu roma. Sebab pokok tu ada benda duduk, walaupun buahnya ranum dan mengeliurkan tapi tak ada sapa yang berani jejak dan ambil buah pelam tu.

Ada pelajar penah nampak dekat pokok pelam tu ada benda melompat ( paham-paham je la apa benda tu) nak cerita lebih detail takut aku yang melompat terkejut tetiba lipas lalu masa type entry ni. Fuhhh, semangat.

Ada sorang kawan aku ni, dia jenis suka mandi awal budak pandai dan tak suka bersesak-sesak tunggu turn nak mandi. Dia biasa mandi pukul 3 pagi, mak ai... memang masa tu aku tidur lena di buai mimpi.

Dia ada cerita kawan saya bernama Nina, lepas kelas kejadian mandi pukul 3 pagi. Kebiasaannya dia akan kejutkan sorang rakan untuk teman mandi tapi tak taulah masa tu dia kejut siapa dan mata pun tengah mamai-mamai, lagi pun bilik sebelah tandas.

Nina kata dah kejut rakan saya, dan dia pun ambil tuala untuk mandi. Lepas beberapa minit mandi Nina kata nak balik bilik dulu, dan ada orang jawab pergilah dulu dia dengar orang itu masih membasuh baju di bilik air. Aku yang mendengar pengalaman orang lain pun rasa takut nak pergi tandas tapi kalau tak pergi tandas aku nak membuang dekat mana? dekat situlah aku melepaskan hajat.

Pada waktu subuh kira-kira jam 6.00 pagi, Nina rasa hairan dia berkata kepada rakan yang dia kejut tadi bernama Aminah. "Mina, bukan ke kau dah mandi dengan aku pagi tadi? " rajin betul kau mandi lagi. Eh, aku belum mandi lagilah ni baru nak mandi. berkata mina kepada Nina.

Habis, siapa mandi bilik air sebelah aku pagi tadi? siap cakap dengan aku suruh pergi dulu. Nina berasa agak cemas. Nasib baik dia jenis kuat semangat. Akak senior ada bagi nasihat kalau nak mandi sekurang-kurangnya mandilah pukul 5.00 atau 5.30 pagi. Kalau pukul 3.00 pagi memang terlalu awal, takut ada benda lain yang teman.

Selepas kejadian itu, tak ada sapa yang keluar bilik pukul 3.00 pagi, tambahan pula bilik berdekatan pokok pelam dan kolah iaitu tempat basuh baju. Boleh di katakan bilik aku tu agak keras sebab itu kena sentiasa baca pendinding dan dengar nasihat akak-akak senior yang lebih berpengalaman untuk elak benda yang tidak di ingini.

PMR dah dekat


masa itu aku masih tingkatan 1, kitorang budak baru nak belajar berdikari di wajibkan tidur pukul 10.00 malam. Memang masa tu kena tidurlah, kalau tak kena marah dengan akak senior, lagipun dorang nak baca buku untuk PMR.


Ketika aku hampir tidur lena, terdengar satu bunyi yang agak menakutkan dengar macam orang marah-marah. Sedangkan yang aku tahu semua sedang tidur dan ada yang sesetengah je yang baca buku. Aku nak toleh tak berani, di asrama katil memang double daker. Budak junior akan tidur katil atas.

Rupanya kak leya, di rasuk. Bunyi itu membuatkan ramai yang terjaga dari tidur. Kitorang yang tak tahu apa-apa agak cemas takut ia rasuk orang lain pula. Suasana yang agak menyeramkan itu, membuatkan aku terpaku menjadi kaku tak tahu nak pergi mana. Apabila warden datang, dia menyuruh kitorang tidur.

hanya mampu tidur-tidur ayam je la, sebab bunyi yang begitu lain membuatkan kitorang agak takut tambahan pula kak leya meracau. Sejak itu aku akan tidur awal takut jumpa benda yang bukan-bukan.



Sebenarnya nak cerita ini, kalau korang suka tengok cerita seram boleh tunggu filem Volkswagen Kuning di pawagam tayangan pada 22 September 2016.

Sinopsis Volkswagen Kuning

Mengisahkan sepasang kekasih yang telah bertunang, Fuad dan Sarah yang dalam perjalanan pulang ke kampung Fuad. Mereka mengalami gangguan apabila sesat selepas senja semasa mencari kedai makan. Gangguan tersebut menyebabkan kemalangan dan sarah mula berubah.

Fuad di tahan di wad manakala sarah tidak mengalami kecederaan, Raudhah, kakak sarah datang untuk menjemput sarah pulang ke bandar. Sementara tunggu Fuad pulih seperti sedia kala, tanpa di duga sarah membawa pulang sesuatu bersamanya.


Jom saksikan filem seram yang bakal di tayangkan tak lama lagi


Kalau korang berani kena tengok Volkswegen kuning ni di pawagam, kalau aku memang dah kecut perut la melainkan ada teman suci tengok sama, barulah ada berani. #OppoF1s & #SelfieExpert #VolkswagenKuning #MiGOnline #VKBloggerReview #BlogRetisdan tag @migonline @davidteo99 @broframestone

9 Sep 2016

Pembersih kewanitaan daun sirih sumber ayu kini berwajah baru


Memang dari dulu suka guna sumber ayu sampai sekarang sebab dapat menghilangkan bau yang tak menyenangkan. Lagi-lagi bau yang membuatkan orang lain tak selesa memang kita akan rasa segan nak duduk lama-lama.

Masa budak-budak dulu tak adalah masalah macam ni, makin kita dewasa makin menjadi pula, yang pasti majoriti semua wanita mempunyai masalah macam aku betol tak?

Bila pakai sumber ayu, lagi-lagi bau dia yang harum selesa je rasa selepas pakai ada enam bau yang berbeza seperti Orchid, Rose, Floral, Musk, Gambir, dan Fruity. Pernah tak korang rasa tak selesa bila hidu bau yang tak menyenangkan, begitu juga orang yang berada dengan kita apabila mereka hidu bau yang tak menyenangkan pasti tak selesa.

Aku memang cadangkan korang dapatkan sumber ayu dengan segera untuk selesaikan masalah ini. Kebersihan tubuh badan amat penting terutamanya pada kawasan intim. 



















Sumber Ayu penjagaan semula jadi untuk kawasan intim bersih dan sihat

Wajah baru sumber ayu ni nampak menarik sebab ia kelihatan slim body gitu. Serious, sesiapa yang tak pernah cuba memang tak akan tahu kenapa aku jatuh cinta dengan sumber ayu. Kalau korang dah cuba tentu tau sebab-sebabnya.

Dengan fomulasi daun sirih ia merupakan produk yang sesuai pagi setiap peringkat umur. Bakteria sentiasa ada di mana-mana dengan sumber ayu ia dapat melindungi kawasan intim daripada sebarang jangkitan dan ancaman bendasing kerana itulah kadang-kadang ia mengeluarkan bau tak kurang menyenangkan.

Selain menghilangkan bau, ia juga dapat mengelakkan dari kegatalan serta keputihan. Membersih kawasan intim dengan menggunakan sabun dan air sahaja boleh mendedahkan kepada risiko jangkitan.

Nak tau sebab apa, ia mempunyai perlindungan khas penjagaan peribadi agar kawasan intim sentiasa dalam keadaan sihat dan bersih. Alang-alang mandi korang bersihkanlah kawasan intim sekali bukan susah nak jaga kebersihan, yang penting ada produk khas yang sentiasa melindungi diri kita dari jangkitan bakteria.

Korang boleh pilih mana-mana formula yang berkenan, semua formula aku suka, bila waktu pagi guna tengah hari bau takde ia membuatkan kita selesa apabila lakuka kerja seharian. 

Pembersih kewanitaan yang tampil dengan rona yang lebih menarik bagi membezakan setiap variasi di hiasi dengan kemasan yang lebih cantik. ia juga di perakui Halal oleh jakim bagi manjaat para pengguna Muslimah. 
  • Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU Orkid 
    • Haruman segar dari kuntuman bunga orkid, membuat wangian terasa ringan dan rasa bersih yang kekal sepanjang hari.
  • Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU Mawar 
    • Wangian Mawar mekar yang manis memberikan aroma ketengan yang menenangkan dan rasa bersih sepanjang hari. Khas untuk berjiwa romantik.
  • Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU Floral
    • Kombinasi percikan aroma pelbagai bunga memberikan rasa segar sepanjang waktu. Ciptaan untuk wanita yang ceria dan funky.
  • Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU Musk 
    • Bauan semulajadi kasturi yang ringan menyuntik kesegaran optimum agar kekal sepanjang hari. Varian ini sesuai untuk mereka yang sentiasa positif
  • Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU Gambir 
    • Bauan herba yang harum serta memberikan kesegaran semulajadi. Pilihan terbaik buat wanita klasik yang menghargai sentuhan alam didalam kehidupan.
  • Pembersih Kewanitaan Daun Sirih SUMBER AYU Fruity
    • Aroma manis buah-buahan tropika yang mampu memberikan anda rasa bersih dan segar sepanjang hari. Pilihan ini terbaik bagi gadis lincah yang sentiasa yakin.

Setiap kali mandi memang akan pakai pembersih sumber ayu untuk perlindungan kawasan intim agar jauhi segala bakteria. Rangkaian penjagaan ini dibawakan kepada oleh WIPRO UNZA. Ia boleh didapati pada harga RM3.60 (90ml) dan RM 5.80 (200ml).