' +''; +'

22 Jan 2015

Pengalaman shopping di Zalora Malaysia

Assalamualaikum 

Alhamdulillah, mungkin ini rezeki tahun baru yang aku tak sangka akan dapat. Terima kasih kepada Zalora yang sanggup kerja sama walaupun aku masih orang baru dalam dunia Blogging. Terus terang aku katakan sebenarnya aku tak berminat shopping online ni tapi di sebabkan harga murah dan ia sukar untuk dapatkan tempat lain itu yang membuatkan aku terjebak nak shopping online " susah kalau dah ketagih" jari ni asik nak klik web barangan online jer. 

Sukar kepada penggemar kaki shopping untuk berhenti shopping online, kalau dah terjebak dengan benda yang kita suka jangan sesekali nak mencuba, melainkan anda tidak berminat nak shopping dan hanya cari pengalaman. Bila dapat Job daripada Zalora iaitu Fesyen terkini 2014, aku pun mencuba nasib dengan membuat entry yang membuatkan korang boleh praktikan zaman sekarang. Fesyen terkini yang nampak berkeyakinan untuk memakai pakaian lebih moden.

Zalora beri penghargaan berupa voucher tapi dia bagi melalui email. Alamak,  voucher  biasa pun kekadang aku tak brapa reti guna inikan pula bagi email. Demi minat akan fesyen terkini aku pun cuba tanya beberapa orang yang sanggup berkongsi pengalaman dorang shopping online serta cari link cara-cara shopping di Zalora. Akhirnya dapat juga link yang aku cari untuk shopping pepagi buta.  

Ada yang mengatakan kalau dapat voucher tak semua pakaian boleh pilih, tapi sekurang-kurangnya korang boleh cari pengalaman shopping di hujung jari macam aku, sanggup bersekang mata demi mencari pakaian yang cocok untuk tubuh badan aku yang comel ni sampai 3 ke 4 jam la juga pilih pakaian asik tak cocok je walaupun banyak pilihan bukan senang nak pilih yang berkenan dihati. Bayangkan kalau shopping dekat shopping komplek mesti dah lenguh kali berjalan cari baju tak jumpa-jumpa. 


CARA ORDER BARANG DI ZALORA
  • Mula-mula korang kena pilih pakaian atau barang yang berkenan dihati 
  • kalau beli pakaian pilih saiz yang sesuai dulu baru boleh order.
  • Lepas pilih saiz klik add to bag
  • Sapa yang ada voucher boleh guna dan klik dekat gift card or promo code lepas tu apply.
  • kalau tak puas nak beli belah klik continue shopping.
  • Lepas dah puas pilih barang klik secure checkout 
  • Seterusnya tunggu email dari Zalora. Oh ya, sebelum shopping di zalora korang kena daftar dulu baru boleh bersekang mata shopping pepagi buta .

Untuk tengok dan mengetahui takde charge tambahan bila guna voucher korang boleh tengok dekat jumlah akhir pastikan ia RM0.00

Ada satu benda nak bagi tau, kalau beli barang Rm50 keatas free shipping. Jadi, shopping Rm50 keatas jika nak lebih jimat tapi kalau Rm50 kebawah kena tambah Rm5 untuk penghantaran.

Inilah barang dari Zalora, memang cepat pihak zalora hantar dalam dua-tiga hari je cepatkan. 

Terima kasih Zalora Malaysia beri aku pengalaman shopping dihujung jari. Konon-konon nak tengok je dulu, alang-alang dah minat barang tu terus shopping takut sold out nanti ada orang update entry sampil nangis pula habis banjir bilik ni.


Pakaian yang aku pilih di Zalora ialah Baju Kurung Kafiyaa Amni dan Selendang Neena Paisley tak sabar nak pakai baju tahun baru. 

Andai boleh kongsi gembira dan perasaan ni apabila dapat barang kesukaan sudah lama aku kongsi dengan semua, apakan daya aku mampu kongsi pengalaman je dengan korang. Tak pernah dapat pakaian dari sesapa pun itu yang buat aku terharu terima kasih Zalora bagi voucher dan beri peluang shopping online. T_T terharu niiiii. 

15 Jan 2015

Tripda

Assalamualaikum 

Sebelum aku cerita panjang lebar dan membuatkan korang ngantuk dibuai mimpi, aku nak tanya korang suka tak traval? ophhss, tetiba aku rasa macam korang terus buka mata sebesar alam sebut traval masing-masing suka asik senyum-senyum je. Blog aku ni tak berapa menarik untuk korang baca cuma ada beberapa entry je yang menarik. Okey, entry ni pasti membuatkan korang suka baca sebab aku rasa seronok je nak taip entry ni.

Entry ni lebih kurang macam tip untuk korang traval atau menaiki kenderaan awam untuk lebih jimat dan selamat sama ada sensorang atau kengkawan. Korang pernah dengar tak applikasi baru yang aku sendiri masih blur tentang applikasi ini iaitu Tripda. Aku sangat paham kepada yang gemar traval tapi ingin saving duit, caranya ialah korang kena tahu apa itu Tripda baru korang boleh save budget. Tripda adalah applikasi terbaru di Malaysia yang ramai masih tidak tahu fungsi dan kelebihannya konsep yang digunakan ialah carpool atau berkongsi kereta menuju ke suatu destinasi yang sama dengan pegguna lain. 


Taraf hidup yang semakin meningkat dan keinginan nafsu macam orang mengidam ia dapat membantu anda untuk jejak negeri atau negara orang bak kata pepatah "jauh perjalanan luas pemandangan" lepas ni korang tak payah pening garu-garu kepala macam mana nak save budget, Tripda boleh bantu menyelesaikan masalah korang. Tripda yang diasaskan oleh Rocket Internet adalah sebuah platform yang berasaskan laman web dan aplikasi untuk Android dan iOS. 


Info-info tentang tripda amatlah berguna kerana korang boleh praktikkan masa sekarang atau hadapan. Bagi sesapa yang takde lesen atau gemar naik pengangkutan awam korang boleh akses laman web tripda atau muat turun di Google Play bagi pengguna Adroid dan App Store bagi pengguna produk Apple seperti iPhone dan iPad. Selalu kita dengar shopping dihujung jari ni aku nak bagi tau dua perkara pertama tripda ni boleh dikatakan keselamat lebih selamat dan terjamin kedua penjimatan juga di hujung jari.


Pendaftaran TRIPDA


Kepada yang sudah log masuk atau login facebook sahaja boleh menggunakan perkhidmatan tripda. Jadi, kepada yang hendak menggunakan perkhidmatan tripda kena daftar dulu ye. Selepas itu, korang akan terima pengesahan melalui email atau sms tentang pendaftaran dan masukkan kod pengesahan untuk mengesahkan kembali nombor telefon korang. 

Oleh itu, amat berguna untuk korang berjimat dengan ekonomi yang kurang stabil sekarang. Ia adalah lebih pantas dan lebih mudah kerana sekarang ramai yang dah ada akaun facebook termasuklah makcik dan pakcik aku, orang tua-tua sekarang dah tak buta IT mana tau dorang lagi hebat dari kita. 

Anyway, bila dah daftar korang boleh jadi penumpang atau menawarkan kereta korang untuk ditumpangkan oleh pengguna lain dan korang boleh mengenakan caj yang berpatutan kepada dorang, alang-alang seluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan tetiba banyak pula kata pepatah hari ni. Hanya taip, dari mana hendak kemana cehh wah dah macam tanya khabar orang pula serta tarikh korang nak pergi Tripda akan bagi tau semua kenderaan yang ditawarkan untuk ditumpangkan pada tarikh yang korang pilih serta harga yang ditawarkan jadi korang boleh sediakan duit awal.

Kenapa perlu pilih Tripda
Kelebihan Tripda yang korang mesti suka adalah boleh berinteraksi dengan pemandu yang korang pilih tanpa perlu bagi nombor telefon dan ia percuma dengar ya "percuma" mesti korang sukakan.... Demi keselamatan Tripda juga menawarkan kenderaan untuk wanita sahaja macam KTM ada tempat khas untuk wanita sahaja bagi para penumpang yang tak selesa dengan pemandu lelaki boleh pilih perkongsian kenderaan dengan wanita sahaja. 

Ia juga dapat menjaga alam sekitar kerana jika ramai menggunakan perkhidmatan ini penggunaan kenderaan dan petrol berkurang. Kalau sorang je kat kereta dan takde orang dekat sebelah rasa membazir minyak tak? jadi korang boleh cari penumpang dengan menggunakan applikasi Tripda dapat jimat minyak, dan dapat tambah duit makan sikit. Konsep perkongsian sangat berguna tetapi korang juga kena hati-hati kepada penumpang yang tidak kenal supaya perkara yang tak diingini tak berlaku kepada kita.

Kalau sensorang kat kereta mesti mengantuk jadi kalau ramai kurang sikit ngantuk, Muka happy merah tau we all hari ni wefie dulu dengan kanak-kanak kat belakang menceriakan lagi suasana.

Adakah tripda perlukan lesen?
Ya, kepada para pemandu sahaja perlukan lesen kalau takde lesen macam mana nak bawa kereta. Jika penumpang takde lesen pun takpe tak jadi masalah pun dan ia dilindungi insurans dan kepada penumpang tidak perlu risau jika ditahan oleh pak polisi semasa nak pergi ke destinasi yang dituju. 

Rating
Aku sendiri pun baru tau tripda boleh bagi rating kepada pemandu dan sebaliknya untuk kumpul point-point reputasi korang untuk kegunaan sekarang dan hadapan.

Korang juga boleh singgah ke blog tripda untuk mengetahui betapa banyak kelebihan berkongsi kereta. Bayangkan, kalau ramai yang menyedari kelebihan ini pasti kurang pemanasan global dan bebas dari pencemaran udara serta bunyi hon kenderaan yang kekadang menyakitkan telinga. 
Kaki traval
Akan dapat rakan-rakan baru bila korang melancong menggunakan applikasi tripda kerana korang mungkin akan kongsi tip berjimat untuk shopping atau tukar pendapat bersama rakan baru atau sembang mengenai tempat menari yang korang tak tahu.

Ehem, begitulah ceritanya, tentang Tripda lepas tengok video ini pasti lebih jelas atau dah jelas lepas aku membebel dari first entry sampai last. Haa, kalau korang nak rasa perkhidmatan mesra alam ni kena daftar dulu.

Mobile app : available on iOS and Google Play
Instagram + twitter : @TripdaMY for both

14 Jan 2015

1st Mini Cash Giveaway 2015: www.bubblynotes.com

Assalamualaikum 


Meh aku nak cerita sukit pasal blog, bubblynotes , nama pemilik blog ni kak Farah, dia rajin komen kat blog aku bagi pendapat, kekadang aku ada singgah blog blogger lain kak farah, dia juga pun rajin singgah dan komen blog blogger lain. kalau aku singgah blog orang lain aku ni tak rajin nak komen-komen tetiba tangan ni terhenti nak komen tak tau nak komen apa. ( sambil tengok sinetron aku join contest ni ).

Dekat blog bubblynotes juga kak farah telah kongsi advertorial dan review  antara advertorial yang ada ialah iphone samsung smartphone photo pasti korang suka tengok gambar yang ada dekat iphone samsung kepada sesapa yang gila gambar korang harus dapatkan iphone samsung. 

kalau korang nak tanya apa-apa dekat kak farah korang boleh contact kak cantik ni pasal advertorial, tip, cara menulis ke atau tentang contest jangan malu jangan segan tanya je kak farah ni sporting dan akan kongsi idea atau pendapat dengan korang.    

dari blog bubblynotes
12 jan 2015 - 31 jan 2015

MAJREHA

Assalamualaikum 

Aku ada ternampak satu laman web ni cantik baju yang dipakai oleh model rupanya MAJREHA ada SALE jadi kepada korang yang suka pakaian sutera boleh singgah MAJREHASALE. Kepada para wanita mesti suka dengar perkataan "sale"  dekat mana-mana pasaraya atau laman web. 

kengkonon nak tengok je tetiba terpikat dengan baju dia, waduhhh walaupun design dia simple tapi cantik takde la serabut bila tengok design dia. Bukan setakat baju je yang ada tapi ada Inner, jubah/ kaftan bukan sutera, tudung, jewelry, tops, palazzo, kain pasang sutera  macam-macam adakan. 

baju sutera warna putih dan simple ini, menampakkan seorang tu lebih anggun kerana warna putih menyifatkan idealis dan moral dan lebih tinggi. 
baju ni aku suka tengok sebab kat bahagian tangan dia lain korang perasan tak? kalau tak nampak sila ZoOm, cantikkan? warna hitam ni nampak lebih aligen, warna hitam juga boleh dikaikan dengan warna menawan dan ia kelihatan kasual.

FB : MAJREHA
(09-8278278 / 013-9764852 /

019-9933868)


9 Jan 2015

Dr Fatin Liyana asri tunang

Assalamualaikum 

Aku adalah pembaca setia honeykoyuki perkembangan terkini Dr Fatin Liyana telah bertunang, bersama pilihan hati iaitu Dr Anwar Fazal semoga kekal hingga ke syurga. Busana yang dipakai oleh Fatin Liyana nampak simple but nice. Aku dapat tahu Dr fatin kita ni bertunang pun dari blog Hazanis gelaran Mek Cah . Beberapa keping gambar yang telah dikongsi oleh rakan Dr Fatin ini memuaskan hati walaupun sedikit. 



Alhamdulillah, walaupun sedikit gambar yang ada sekurang-kurangnya pembaca dan peminat tahu akan perkembangan Fatin Liyana, kata Mek Cah buat masa ini Fatin Liyana dah delete akaun instagram, twitter, jarang update blog dan kurang aktif di facebook. 





Tak sabar hendak tengok FL naik pelamin pasti kelihatan lebih berseri-seri. FL sangat sempurna, cantik dan menarik. Kejayaan Fatin Liyana ramai menjadikan beliau sebagai inspirasi untuk berjaya sepertinya tidak kira apa bidang yang diceburi. 

pray MH!7

Nahas MH17 Terhempas di Ukraine