' +''; +'

27 Jun 2016

jumpa doktor di MPH

Assalamualaikum  

Baru baca tajuk entry mesti korang dah pelikkan sambil kerut-kerut dahi, awat aku jumpa doktor kat MPH bukannya dekat hospital. Korang ingat lagi entry ini tak? sebelum aku gerak ke event tu, saja baca entry kakpatin , aku salah seorang pembaca setia blog beliau. Sementara tunggu masa berlalu, terbaca post yang kakpatin berada di MHP. Memang dah lama nak jumpa doktor sorang ni, humble je orangnya, asik baca blog je tingin juga nak jumpa empunya blogkan. 

Selain itu, korang mesti tertanya-tanya buat apa la doktor kat MPH, takkan bedah orang kot. Sebenarnya penulisan yang di tulis oleh para doktor telah jadi best selling iaitu Diagnosis 2 dan mereka menang ANUGERAH BEST OF MPH TOP 3 BUKU MELAYU NON FIKSYEN TERBAIK 2015 bersama 6 doktor yang lain, tahniah ya kepada semua yang terlibat.

inilah doktor Fatin Liyana dan Doktor Anwar Fazal, baby Ajda sedang di buai mimpi. zzZZZ "tidur tanpa hiraukan orang keliling"

disebabkan penulisan tersebut menjadi top selling, MPH telah melantik para doktor menjadi duta membaca sambil beramal. Cara ini mudah kita dapat pahala secara tak sedar beli buku dapat pahala. Siapa yang suka beramal sama ada di bulan puasa atau pun bukan kena beli buku yang di khaskan oleh MPH, bukan sahaja Diagnosis 2 je banyak buku lain boleh pilih tapi tak semua. Pelantikan mereka adalah untuk meningkatkan kesedaran tentang SDH. 



SDH bermaksud syima dan hasyim. huhu, yang tu tipu macam tajuk budak-budak sekolah tengah bercinta tapi maksud sebenarnya ialah SEKOLAH DALAM HOSPITAL. SDH ini penting kerana kalau ada budak yang tak dapat hadir ke sekolah akibat kemalangan dalam jangka masa yang panjang, lepastu ada peperiksaan penting macam UPSR atau PT3 jadi inilah pentingnya SDH. 


Cuba kita pikir mereka yang perlu duduk hospital dalam jangka yang lama, tak kan nak ulang alik pergi sekolah lepaih tu pergi hospital semula. Takut dalam perjalanan tetiba dorang sakit dan perlu rawatan segera masa tu pulak jarak hospital dengan sekolah jauh, kan dah susah nak panggil ambulan "nino ninoooo"  dah ambil masa yang lama tu belum lagi jalan jem. Jadi, inilah kepentingan SDH mereka boleh belajar dengan happy dan kalau tetiba sakit doktor boleh bergegas jumpa dengan pesakit tanpa perlu tunggu masa yang lama untuk rawat tapi tak banyak hospital ada SDH kerana mereka masih kekurangan tenaga pengajar dan gadget untuk membantu dari segi pembelajaran. 

Cara untuk membantu mereka adalah;


1. Pergi MPH 
2. Beli KAD MUTIARA KATA yang berharga RM10
3. Beli buku yang tersenarai dalam list RAKAN MPH MUTIARA KATA dan enjoy diskaun sebanyak 15%
4. Baca sambil beramal dan niatkan di hati untuk bantu mereka yang memerlukan

Kalau korang nak tau buku apa yang tersenarai untuk SDH boleh pergi ke MPH dan tengok sendiri senarai yang ada. Memang banyak sangat sampai tak tau nak beli yang mana satu. Semoga dapat pahala berlipat kali ganda. 

24 Jun 2016

Matic dan Peaaceyallfm bekerjasama melancarkan program Culture Blitzz

Assalamualaikum

Program Culture Blitzz telah mengetengahkan kesenian dan kebudayaan Malaysia di destinasi tumpuan para Pelancong atas kerjasama Matic dan Peaceyallfm. Kalau korang nak tahu program ini unik sangat sebab program ini berbeza ia memberi pendedahan kebudayaan dan warisan seperti makanan tradiri bubur lambuk dan tarian tradisional. 

Masa aku sampai matic, para chef tengah tahan kereta bagai polis trafic dan menyebabkan jem seketika. Eh, depa tahan bukan nak ajar masak tapi nak beri bubur lambuk yang di masak dengan penuh kesabaran di bulan yang mulia ini dan dengan penuh kasih sayang. Jadi berhati-hatilah kepada mereka yang telah menerima bubur lambuk tersebut pasti balik rumah teringat-ingat masakan chef di Matic. Selain beri bubur lambuk di tepi jalan para artis telah menaiki KL HOP ON HOP OFF yang merupakan bas duble dacker yang menjadi daya tarikan pelancong. Bila korang naik boleh fefeling macam kat korea selalu bila tengok cerita korea cuma dapat berangan je bila mengalaminya sendiri pasti seronok tapi di sebabkan aku terlepas masa bila dorang akan ronda-ronda KL rasa rugi sangat tak dapat alaminya sendiri. Patutlah ada yang tegur kenapa tak naik bas? masa tu aku blurrr seketika aku cakap datang naik LRT bukan bas. hahaha "malu diri sendiri" orang tanya lain aku jawab lain. 

kredit mama darwiish

Bas tersebut ronda sekitar KL Tower, Jalan Bukit bintang, dan KLCC bagi mengedarkan bubur lambuk kemudian ke Matic semula. Kerjasama yang sangat bagus apabila matic serta radio matic.fm bersama PeaceYallFm menyemarakkan kesedaran kepada masyarakat mengenai industry pelancongan dan kebudayaan Malaysia.

Program yang bakal berlangsung mulai Julai 2016 ialah:
  1. Persembahan Tarian Kebudayaan (setiap hari kecuali Ahad dan cuti umum dari 3 hingga 4 petang)
  2. Teater Mak Yong 19-20 ogos 2016
  3. Persembahan tarian klasik India 26-27 September 2016
  4. Orkestra Tradisional Malaysia 2-3 September 2016
  5. Puteri Lindungan Bulan 14-15 Oktober 2016
  6. Ambang Tahun Baru Matic 31 Disember 2016
Masa program tersebut dorang ada juga buat persembahan, yang aku ingat lagunya "jari-jari" begitu cetek daya ingatan aku. Bukan main semangat dorang menari goyang sana gotang sini sampai penonton pun ikut menari aura penari memang dasyat nasib baik aku masih boleh tepis aura tersebut kalau tak aku pun terikut menari juga.


Siapa yang belum tahu tentang peaceyallfm ia adalah Radio Online bervisual berkonsepkan Radio Interaktif yang dimiliki sepenuhnya oleh Dato' Ac Mizal atau di kenali sebagai Mr Versatile yang merupakan usahawan berjaya, pelakon, penyanyi pelawak dan pengacara serta bekas penyampaian radio popular. Datin Emylia Rosnaida merupakan 'vice president' Peace Yall Fm dalam bidang peragaan, lakonan dan merupakan seorang usahawan berjaya. Peace yall di terajui oleh En Rashidi ishak sebagai ketua pegawai Eksekutif yang professional dalam bidang peragaan, lakonan dan muzik.

PeaceYallfm bersiaran selama 24jam sehari. Korang boleh muat turun aplikasi di "app store" bagi pengguna iOs atau "Google Play Store" untuk pengguna peranti Android. Selain tu, kalau korang nak dengar Peaceyallfm boleh layari www.peaceyallfm.com  menerusi komputer atau pelayar mudah alih. 


Sedih tengok gambar ni, bukan senang nak bergambar dengan dato' AC cahaya aidilfitri telah menyinari Dato' jadi gambar pun kurang jelas dan tak cantik.


Syuk dari kumpulan balas, SYJ dan dotdot aku tak ingat apa nama kumpulannya yang ketiga. wah, makin parah ingatan aku sekarang ni. Kumpulan mana korang ingat beliau? 


Terima kasih kak Anna telah jemput ke program yang super awesome ni. Memang sangat berbeza dengan program yang aku hadir sebelum  ni. Masa berlalu begitu cepat dan santai je tidak terlalu formal walaupun ramai juga para artis yang hadir seperti Arja Lee, Datin Emilia, Wan Raja Lawak, Pemenang Dangdut Star, Zahid, encik mimpi, Syuk, wani carrie dan ramai lagi.


Tak sangka jumpa encik mimpi dekat program Culture Blitzz ni. Terkejut juga la nampak pak bertopeng ni datang, biasa jumpa dekat karvinal yang open kepada orang ramai bila jumpa kat matic dan ia khas untuk tetamu jemputan dua-dua terkejut. Nasib baik takde sakit jantung. 

program ini secara tak langsung dapat mempromosikan pusat pelancongan Malaysia (MATIC) sebagai salah satu ikon dan pusat informasi pelancongan dan kebudayaan negara. Objektif peaceyall pula bertujuan menyuntik minat Generasi Y merasai inovasi teknologi masa kini yang menjadi perantis radio interaktif bervisual dwibahasa pertama di Asia Timur Selatan. Sesiapa yang download App Store peaceyallfm semasa program ini dilancarkan satu dunia boleh tengok kitorang. Nasib akulah dan jangan terkejut kalau korang ternampak aku tengah masa dengan rakusnya tanpa menghiraukan camera yang ada di sekeliling.

capai impian memiliki kulit cantik dengan Rosysecret beauty drink

Assalamualaikum 

Bila tumbuh jerawat seketul mula la gelabah cari produk untuk kembali mulus, lagi tention bila ada bekas jerawat. Masa kini semua wanita inginkan kulit sihat dan bersih serta bebas dari jerawat. Sedikit cacat cela pun kalau boleh taknak ada dekat muka.


Aku ni kekadang amik endah tak endah ke, bila dah kene setepek kat muka baru menyesal asik belek je muka depan cermin sampai cermin jelek tengok muka aku. Soal kecantikan amat penting untuk keyakinan diri demi sesebuah kejayaan bukan mendapat pujian orang ramai. wanita yang sudah berumah tangga perlu lebih menjaga kecantikan untuk memikat suami. Zaman sekarang ramai ramaja yang aku perati sudah pandai menjaga kecantikan dan penampilan diri. Berbeza sangat masa aku dulu-dulu hanya pakai bedak saja untuk putihkan muka. 

Banyak produk kecantikan yang aku tengok semakin meningkat dipasaran tetapi tak semua sesuai untuk kulit kita. Keberkesanan sesuatu produk perlu di titik beratkan supaya tidak terasa membazir apabila sudah membelinya tahap kesesuaian produk berlainan setiap orang mengikut jenis kulit.




Siapa pernah tengok cerita Hello Mr perfect? kepada peminat Ruhainies yang nak tau apa rahsia beliau adalah Ruhainies telah guna produk Rosysecret Beauty drink dengan konsisten. Rosysecret Beauty drink dihasilkan daripada bahan semulajadi, seperti Strawberry, Buah Goji, biji anggur, Buah Delima Madu Asli, dan Serbuk Mutiara. Cara menggunakannya sangat mudah tak perlu bancuh terlebih dahulu untuk minum hanya perlu koyakkan sachet dan terus sedut saja. Amalkan tiap hari dah dapat kulit cantik mulus seperti Ruhainies. Pengambilan supplement jenis cecair lebih cepat tindak balas jika dibandingkan serbuk dan tablet. Selain itu, pengambilan pemakanan juga harus jaga lebihkan sayuran dan buah-buahan untuk membaiki kulit dan jangan lupa minum air masak dengan kuantiti yang banyak juga.

Kesan awal  Ruhainies Rosysecret Beauty drink
  1. Kesan seawal 3 hari
  2. tona wajah lebih sekata, cerah dan cantik
  3. anti penuaan dan menjadikan kulit lebih anjal dan gebu
  4. mengurangkan lesu dan menambah tenaga
  5. mengurangkan jerawat, bintik hitam dan lingkaran hitam bawah mata
  6. mengurangkan lapar dan mengawal berat badan
  7. memperbaiki dan memperbaharui sel-sel kulit dan organ dalam
  8. menghilangkan lebgug pada sendi
  9. meningkatkan imininasi dalam badan
Testimoni pengguna Rosysecret Beauty drink



Review daripada dirisendiri apabila amalkan Rosysecret beauty drink 

apabila amalkan Rosysecret beauty drink aku rasa, kulit makin pulih setelah jerawat berada dekat muka selama 3 minggu. Bukan senang nak hilangkan bekas jerawat bila dah sebati dekat kulit kita. Risau juga la masa mula-mula bila ada jerawat dekat muka. Alhamdulillah, kulit semakin pulih bila konsisten Rosysecret beauty drink. 

Jika berminat boleh hubungi nombor di bawah:

Harga Semenanjung RM120 untuk 15 sachet
sabah dan sarawak RM130 untuk 15 sachet

Whatapp: 019-2663410 / 60192663410
instagram: @ruhainies.rosysecret
Email: ruhainies.rosysecret@gmail.com

21 Jun 2016

Jenama Fossil semakin Popular

Assalamualaikum 

Bab-bab jenama ni kadang-kadang aku tak ambil tau sangat asal cantik dan boleh digunakan itu sudah memadai bagi aku. Beg pasar ka, baju bundle ke aku pakai yang penting selesa bila guna barang tersebut. Seorang yang kurang berkemampuan nak beli yang mahal sayang duit, boleh di gunakan beli benda lain, bukan senang sekarang nak cari duit. Nak pergi mana-mana perlukan duit. Tambahan pula kos rasa hidup makin meningkat, zaman sekarang tak boleh terlalu memilih sama juga dengan kerja rembat je dulu mana yang dapat.

Walaupun aku seorang yang simple tapi teringin juga pakai barang berjenama, kalau nak beli biar tahan lama, bila dapat tahu jenama Fossil menawarkan koleksi beg tangan, jam tangan dan aksesori. Sebagai seorang wanita keinginan membuak-buak serta ingin memiliki koleksi baru tidak boleh dihalang setelah usha jenama Fossil yang ada iaitu jenama antarabangsa dari Amerika sangat memuaskan. 


Koleksi wanita, sesuai digayakan ketika bersantai kerana warna yang lembut serta tidak terlalu terang.

Produk yang benar berkualiti dan dikenali seluruh dunia menjadi pilihan para penggemar fesyen. Kini Fossil Malaysia mempunyai beberapa cawangan di setiap pusat-pusat membeli-belah terkemuka di ibu kota. Aku terasa pelik kenapa jenama Fossil ni semakin popular rupanya mereka menghasilkan koleksi jam tangan dan beg tangan yang direka dengan sentuhan ekslusif, elegan dan pada masa yang sama cukup trendy setaraf antarabangsa. Koleksi jam tangan Fossil dan beg tangan yang berkualiti ini ditawarkan dalam harga yang amat berpatutan berbanding jenama antarabangsa yang lain jadi berbaloi sangat kalau korang dapatkan jenama Fossil kalau korang rasa mahal sedikit takpa yang penting boleh pakai lama dan boleh bagi tujuh keturunan sebagai harta pusaka yang paling lagend.

Koleksi untuk jejaka, kualiti yang tahan lama sesuai untuk lelaki yang lasak.

Kalau taknak hadap jem pergi beli belah korang boleh shopping secara online, malah ia lebih mudah tengok jenama Fossil yang ada. Kesemua jenama Fossil ini amat berkualiti dan boleh digunakan dalam tempoh waktu yang cukup lama. Jenama Fossil telah ditubuhkan lebih daripada 30 tahun jadi tak hairanlah kalau ia semakin popular dan menjadi pilihan ramai.

koleksi lebaran dari benang hijau 2016

Assalamualaikum

Lagi dua minggu lebih je nak dekat raya, mesti banyak butik yang mempunyai koleksi baju raya yang cantik-cantik, salah satunya Benang hijau. Pada rabu lalu 15 Jun 2016 Benang hijau telah memperkenalkan sebanyak 20 koleksi pakaian dan tudung sempana lebaran yang bakal tiba tidak lama lagi. Pertunjukan koleksi pakaian dan tudung tersebut menggugat keinginan aku untuk memiliki koleksi dari Benang hijau. Design yang menarik dan tidak terlalu penuh dengan corak membuatkan aku ingin memiliki sekurang-kurangnya sepasang baju raya. Bukan itu saja, Benang hijau juga telah melancarkan dua koleksi eksklusif iaitu Autum Tree Dress dan Blossom Sakura Dress. Ini adalah koleksi istimewa inspirasi empat musim. Koleksi ini semuai digayakan di majlis-majlis istimewa kerana ia diperbuat daripada kain yang lembut.



Ramai yang suka gaya yang sederhana supaya boleh dibawa ke mana-mana acara, Puan Fadzilah Mamat berkata, beliau mempunyai perancangan untuk menghasilkan koleksi musim panas dan musim sejuk supaya Benang hijau boleh dipasarkan di luar Negara. Jadi, kepada mereka yang berada di perantauan korang boleh dapatkan koleksi yang bakal dihasilkan oleh benang hijau tak lama lagi serta boleh digayanya di sana apabila menjelang aidilfitri.

Antara koleksi yang digayakan pada majlis tersebut ialah Marissa, Maia, Mikayla, Eriqa dan Orked Kebarung. Sementara stok masih ada dan design yang masih panas jangan lepaskan peluang untuk dapatkan pakaian dari Benang Hijau. Mereka akan mengeluarkan lebih 10,000 helai bagi baju dan 10,000 helai tudung sempena Hari Raya Aidilfitri. Jangan nangis belakang pintu jika ada rakan-rakan mengatakan design banyak dah habis, kebiasaannya sempena hari raya benang hijau akan menyediakan stok yang secukupnya.




Siapa yang nak dapatkan koleksi tersebut boleh ke laman web www.benanghijau.com sebelum sedara atau jiran membelinya terlebih dahulu. Kebiasaannya, aku dan kakak akan tunjuk baju baru yang kami beli supaya design tak sama sebab nanti boleh tukar-tukar baju kan seronok ramai kakak walaupun selalu gaduh. Hanya satu baju sudah memadai untuk digayakan di pagi Syawal. Harga tudung bermula RM19 hingga RM79 manakala koleksi baju pula bermula RM99 hingga RM249. 


Jarang kita nampak design macam ni kan, nampak unik dan stylo je. Sekarang boleh usha butik benang hijau untuk dapatkan koleksi yang ada. layari laman web www.benanghijau.com 

pray MH!7

Nahas MH17 Terhempas di Ukraine