' +''; +'

23 Mei 2015

kuih raya memeriahkan suasana hari raya

Assalamualaikum 

Biskut Raya ? Walaupun belum masuk bulan puasa, terasa teringin nak makan kuih raya cuma hari raya  je  la dapat makan kalau hari biasa orang nampak kita makan kuih raya mesti dorang akan cakap buang tabiat, bukan hari raya tapi makan kuih raya.... jadi bila ada depan mata makanlah sepuasnya, supaya tak mengidap di kemudian hari.

Selalu bila menjelang hari raya, mak aku mesti ajak buat kuih tart nenas tu sudah kewajipannya katanya pefevet bila makan mengimbau kenangan masa kecik-kecik, makan sambil pejam mata itu nikmat. Best bila dapat buat sama-sama dengan mak tersayang. Kalau buat sorang-sorang alamatnya tak menjadilah, memang mimpi je buat sorang-sorang menjadi kalau coco crunch cookies, nestle cornflex atau kek batik tu boleh la itu yang aku reti buat yang lain ke laut. 


Apepon kuih buatan mak juga sedap, rasanya lembut mudah je hadam kat dalam perut sampai nak makan 5 ke 6 ketul, eh ketul ke biji?? hantam sajalah.... bila masuk mulut terus je hancur budak-budak takde gigi pun boleh makan tapi pastikan jangan makan seketul terus dalam mulut tercekik pulak budak tu.



Tart Nenas Landak

Kalau takde biskut tart nenas tak lengkap hari raya, bagi akulah buat sendiri kuih raya lagi terasa kemeriahan suasana hari raya. walaupun kat pasaraya belambak macam-macam kuih raya ada. "Taip entry sambil di temani kucing yang sibuk tengok anak panah bergerak" terasa di sayangi oleh kucing teman buat entry blog. 

Siapa yang nak buat sendiri kuih raya tart nenas bahan-bahannya adalah:-


300 gm Tepung Gandum

4 sudu besar Tepung Jagung
3 sudu besar gula ising
200 gm Butter
2 kuning telor
                                                                              
Cara cara

1.Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas.

2.Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu.
3.Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.
4.Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method).
5.Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh.
6.Masukan sedikit inti, bentuk seperti bentuk nenas , gunting pada permukaan nya seperti sisik ikan
7Atur di atas dulang pembakar yang di sapu sedikit dengan butter
8.Bakar 180c selama 15-20 minit atau sehingga cantik masaknya

Kalau ada yang berminat nak buat boleh kongsi kasih sayang dengan mak korang dengan buat kuih raya sama-sama yang dah berumah tangga buatlah dengan en somi kan nampak romentik gitu, ehceh-ceh romentik-romentik dah macam orang baru kawin pula. Nampak sweet gituuwww.


Betullah kata orang dulu-dulu nak eratkan silaturrahim buatlah kerja sama-sama, berat sama di pikul ringan sama di jinjing.


tengok gambar ni terliuq la pulak tak sabar nak raya makan puas-puas


tidak asing lagi bila malam raya pasti buat kuih raya dengan bunyi-bunyian dummm-dummm mercun bunyi sambil layan lagu raya, "Dihari raya terkenang daku kepada si dia" aloorrr sadisnya lagu raya ni untuk mengelakkan perisa lain (air mata masuk dalam kuih raya) tukar lagu yang rancak "hoho balik kampung'' semangat.... laju je gaul cekelat sampai cair.

Selain mak, kakak aku pun suka ajak buat kuih raya, yang ni dia suka buat almond london, kecik-kecik dulu aku terlalulah tamak akan kuih ni konon-konon macam kuih dari london, nama pun almond london sedap giler coklatnya sehingga menjilat cup. Setiap rumah aku mesti makan kuih almond london. Siap diam-diam bungkus letak kat tisu masuk dalam poket hahaha "siapa pernah buat kite geng''. Jangan terkantoi dengan mak, asal poket kau cekelat ni, pergi raya ke buat kuih raya??

masa tak reti buat almond london rasa macam susah nak buat, lagi-lagi coklat tu nak bagi orang makan kena letak kemas-kemas dalam bekas baru orang tertarik nak makan kalau buat compang-campeng orang tengok pun tak lalu, bab makan sekejap je ngapppp dah habis. 

siapa yang tak tau nak cairkan coklat meh aku tunjukkan, korang jangan buat macam aku masa takde ilmu bab cairkan coklat, ade ke coklat aku cairkan atas api cam gituuuw je bukan makin cair makin melekat kat bekas adalah. 

caranya, rebus air sampai mendidih lepas tu ambil bekas lain masukkan cekelat dan bekas tu letak atas air yang mendidih kacaulah coklat tu sampai cair. 

badam, sedap bila kacang badam tu elok dan rancur dengan mudah aku pernah makan badam yang rasanya tersangat la lemau, jadi susah nak kunyah lenguh gigi masa tu. Pemilihan badam sangat penting untuk menjadikan kuih almond london itu sedap di makan dan mudah di kunyah.... kekadang cekelat  ada juga terselit kat gigi sambil buat muka slamber dan cun dengan gigi yang bercekelat( buat muka tak tau malu, walaupun sebenarnya malu).

nanti bagi tau kalau korang try menjadi ye tak pun bagi aku rasa teringin juga nak rasa air tangan korang, muahhhhh cikit ^_^


"nanti bagi tau kalau korang try menjadi ye tak pun bagi aku rasa teringin juga nak rasa air tangan korang, muahhhhh cikit ^_^. Oh ya bagi yang tidak sempat boleh terus buat pembelian aneka biskut raya terkini di http://www.anekabiskutraya.my/"

12 Mei 2015

yaya rosly

Assalamualaikum 

Ya Allah, akhirnya ada juga design baju orang macam aku ni "GADIS PETITE" korang yang nak cari baju raya untuk tahun ni boleh pergi butik yaya rosly ia memang khas untuk gadis yang comel dan kata lainnya gadis kecik. Tak sangka butik ni ramai yang repeat order dari singapore pun ada bukan satu, dua je dorang beli tapi tujuh,ke lapan helai baju. 


Yaya rosly sentiasa update design baru jadi kalau baju tu dah sold out ia tak kan keluar lagi, jadi kena selalu intai web yayarosly, supaya dapat beli koleksi terbaru untuk raya nanti. Dek kerana design yaya sukar dicari tiada di pasaran ataupun di pasar malam korang boleh terus ke butik yaya.



masuk je butik yayarosly, terus nampak satu meja penuh dengan kotak yang tertera nama YAYAROSLY, cantik susunannya kalau korang beli baju dapat skali kotak ni.


ini antara koleksi baju wedding yayarosly nak buat dinner pun boleh, kat sini juga ada baju yang ditaja oleh yaya untuk artis tempatan. Yeh, sekarang boleh dapatkan baju tanpa potong bawah kalau tak mesti kena oter dulu sebelum pakai.


baju ni berkonsepkan bling-bling sangat menyerlah, maniknya pula nampak jatuh ke bawah macam design musim luruh.
Bukan design pompuan je direka tapi ada juga design untuk lelaki, jadi para lelaki juga boleh bergaya dengan baju baru mengikut trend terkini. list yang terdapat pada koler tu adalah buatan tangan jadi corak yang terdapat kat situ lebih menonjol.

design yang terkini dan corak yang berbeza membuatkan korang tak kan bosan dengan baju yang ada sekarang. Design untuk lelaki tiada rekaan khas untuk jejaka petita ia di reka untuk lelaki normal.





kek pulut, macam kek betul ja sangat menyelerakan.

Terima kasih yayarosly telah jemput aku ke butik untuk memperkenalkan design baru yang awosome. owner butik pun sporting siap balik bawa bekal lagi tau, penuh perut makan.



whatapps 012-6460210
laman web : www.yayarosly.com.my 
alamat : Butik :E-8-1,pp25,tmn pinggiran putra 43300 seri kembangan
facebook : http://www.facebook.com/yayarosly
instagram : https://instagram.com/yayarosly/


24 Apr 2015

cantik dengan Sakura Candy

Assalamualaikum 

Ari tu aku ada terbaca satu tentang sakura candy bila baca sampai habis macam best je sakura candy ni. Ia di khaskan untuk para wanita yang sudah berkawin. Ni yang jelez memasing tergilakan sakura candy sebab nak cantik depan suami. 

Ramai sungguh yang dah cuba, terasa aku ketinggalan zaman tak merasa lagi candy yang awosome untuk kecantikan luaran dan dalaman. Kalau nak merasa kena kawin dulu haishhhh rasa macam tak boleh nak tunggu je macam nak dapatkannya sekarang.


tengok akak ni, cantiknya patut la dah merasa sakura candy rupanya. Cun nak mampos tak payah makeup bagai nature dah cantik rasa semangat nak kawin cepat tapi....... "siapkah calonnya?" 


Adakah anda antara golongan ini??

WanitaBerkahwin
WanitaBerpantang
Wanita yang punyai anak
Wanita yang punyai suami

Haa, Sakura Candy ni memang dicipta khas untuk wanita-wanita diatas macam anak dara 17tahun. Cik somi mesti terkejut nanti bila tengok perubahan yang kawin awal korang memang teruntung boleh merasa tanpa menunggu macam aku. 

Macam mana bentuk Sakura Candy??
ia dalam bentuk serbuk rasa macam gula gula sebab guna extrak sakura japan(cherry blossom).Nak rasa macam mana rasa sakura,try sakura candy.Extrak sakura yang digunakan berkuali tinggi, tekstur dia sangat halus. KEMAM dan sangat mudah larut dalam mulut. 



Inilah rupa sakura candy, ada 30 sachet. Tahan lama dan sengaja buat 30 sachet untuk kekal cantik dan badan selesa. 

Kalau korang perasan orang jepun ini kulit dorang cantik walaupun tanpa makeup, rupanya inilah rahsianya terima kasih kepada yang memperkenalkan aku dengannya walaupun ia masih awal untuk aku cuba tapi bagus juga tau awal nanti takde la tercari-cari produk apa yang sesuai untuk cantik depan suami.

cara memakannya kemam bawah lidah, Kenapa bawah lidah sebab bawah lidah lebih cepat menyerap khasiat Sakura Candy ke dalam badan. Lebih elok kalau ambik satu sachet waktu pagi sebelum breakfast, dan satu sachet sebelum tidur malam. Waktu terbaik ketika perut kosong. Senang cerita letak tepi katil, bangun tido raba-raba katil cari sakura candy lepas tu kemam bawah lidah, nak tido malam kemam dulu baru tido.

Untuk mengelakkan korang rasa was-was terhadap produk ni meh aku nak bagi tau apa kandungan sakura candy ni. Bahan-bahan ni memang kualiti terbaik dan terbukti untuk jadikan kulit Cerah Merah Jambu tau! 
  •  Sakura Extract
  • Snow Lotus
  • Pamogrenate
  • Collagen
  • Vitamin C
  • Maltodextrin
  • Sucralose

ia juga Halal dan lulus KKM kerana di perbuat oleh kilang bumiputra Muslim dan kilang tu berstatus GMP Halal. KKM pun dah dapat nombor rujukan dari mereka. Jadi kemam Sakura Candy tanpa was-was ye! 

Jadi lepas ni siapa yang nak cantik lepas kawin boleh listkan untuk senarai barang yang mesti ada dalam rumah.

Harga
Harga sangat berpatutan sesuai dengan Kualiti dan kesan cerah merah jambu. Harga RM150 (sm), RM160 (ss). Free postage. Nak cantik macam artis jepunkan ala-ala JEPOP gitu kenalah cuba supaya cantik dan suami lekat kat rumah.

Jika ada yang tanya boleh ke diambil ketika haid/period, memang bagus sebab ia membantu mengurangkan senggugut, melaraskan kitaran hormon (bagi mereka yang hanya sesekali datang haid dalam beberapa bulan) juga melambatkan monopouse. 

Wanita mengandung boleh makan Sakura Candy?
Boleh ambil tapi tidak digalakkan. Lebih elok diambil selepas bersalin / dalam pantang 
tetapi disarakankan diambil selepas 60 hari bersalin iaitu semasa badan sudah berada dalam keadaan yang stabil. Pengambil anda dalam kadar minima sahaja sudah mencukupi, iaitu 1 pagi dan 1 malam. Ia membantu mempercepatkan proses pemulihan luka selepas bersalin, mengeluarkan sisa darah nifas, memperbaiki rahim pada kedudukan asal dan mengetatkan semula vagina selain menambahkan susu ibu dan memberi tenaga.

Dengan setiap Kotak Beucure Sakura Candy, mampu memberikan 

✔Kulit cerah pinkish 4 hari je
✔Merapatkan miss V mcm anak dara 17tahun
✔Menambahkan keinginan tutttt!! 
✔Kulit lembut macam baby 
✔Tinggi antioksida(Menggunakan extrak Sakura Japan high standard) 
✔Membentuk body 
✔Bertenaga.Jaga waktu tidur kita. 
✔Pemadam parut 
✔Cegah dan hapuskan jerawat,jeragat..

testimoni sakura candy

Kalau En suami jelez dengan korang, bagi je dia rasa lelaki pun boleh makan sakura candy ia membantu mengimbangi hormon kelelakian selain menjauhkan serprostat, di mana dengan pengambilan Sakura Candy ia mampu menguatkan sistem perkumuhan (buah pinggang). Siapa yang makan ubat lain "ubat dari hospital" korang boleh makan tapi jarak waktu untuk makan ubat tersebut sekurang-kurangnya 1 jam. 

untuk melihat kesan boleh dilihat seawal 7 hari - 3 bulan paling lewat penggunaan. Seeloknya guna Sakura Candy ini selama 3 bulan berturut-turut untuk kesan yang optimum. 

Rasa macam tak percaya je sakura candy berkesan, jadi untuk memberi kepercayaan pada diri sendiri aku cari testimoni yang lain korang pun boleh baca apa reaksi pengguna.



baca result pengguna sangat positif, masalah yang ada dulu kini dah berkurangan. Lepas ni mesti orang keliling dok puji-puji kulit makin putih, bersih dan nature.

SMS/Whatsapp <BSC> hantar ke 0179003962
nak harga agen/stokis? hubungi 


COD area klang valley, KL, PJ, CHERAS, AMPANG,
PUCHONG, SELAYANG, GOMBAK, dan SHAH ALAM.
Poslaju ke Tempat Lain

23 Apr 2015

sukeletew mini lauching

Assalamualaikum 

ni ada berita baik untuk korang yang tercari-cari macam mana nak buat surpprise untuk orang yang tersayang. SUKELETEW, korang boleh panggil team ni untuk buat birthday party atau apa-apa event yang memerlukan perkhidmatan dorang tentang budget korang jangan risau mereka ikut kita punya budget.

intro tentang sukeletew ialah satu penghasilan candy buffet yang memerlukan modal yang sedikit, ia ditubuhkan secara kecil-kecilan melalui Instagram pada September tahun lalu.

Servis dari Sukelettew Candy :
- Menyediakan servis konsultan untuk majlis
- Surprise Delivery Service
- Birthday Party
- Baby Shower
- Candy Buffet
- Goodies
- Sewaan Props untuk photoshoot @ majlis

Untuk mengenali ahli sukeletew mereka ialah kawan sekolah rendah jadi untuk candy buffet sukeletew membuatkan dorang makin rapat dan sentiasa kongsi idea.


Sukenya kalau dapat supprise macam ni, nampak santai suasanya pun nampak meriah walaupun simple

 Masa untuk makan, nampak tak kek muffin yang comel tu sedap tau kalau nak rasa kena la jemput sukeletew untuk bezday party atau aqikah pun boleh jemput dorang.


makannan ni nampak sedap je

photo booth, korang boleh bergambar dengan proop yang ada.

ni beg, buatan tangan yang sangan kretive, kalau sesapa ada idea nak design sendiri boleh tempah mengikut cita rasa anda, mata aku asik melilau-lilau je tengok design yang awosome.
Ku petik gitar, sampai tak kuar suara hehehe sebenarnya aku tak reti nyanyi hanya mampu pegang je tapi ada gaya seorang profesional tak? jangan tuju lagu kat aku sudah la takut hujan.


sukenya tengok belon ni, memeriahkan lagi supprise korang nanti kalau event takde belon tak bestkan, biarlah orang kata macam budak-budak yang penting kita gembira.

Bukan saja orang yang dah bekerja atau pelajar IPT je yang boleh jemput sukeletew namun kami turut memberi ruang dan peluang buat adik-adik yang masih bersekolah untuk mengabadikan kenangan manis bersama kawan-kawan tersayang dengan bajet yang mereka ada. Memang berbaloi kalau nak buat supprise untuk budget yang sedikit tapi ia hanya untuk kawasan lembah klang je kalau luar kawasan yang berdekatan dengannya sahaja boleh sebab masing-masing buat hanya part time.


Untuk maklumat lanjut :
Layari Instagram Sukelettew Candy
http://www.instagram.com/sukelettew

Untuk tempahan :
01112848665 (Nana Lokman)
0174342950 (Fana)

21 Apr 2015

buat duit melalui advertorial

Assalamualaikum 

Kepada yang tak faham tentang advertorial.my yang menerangkan bagaimana jana income melalui blog. Korang kena baca sampai habis. Advertorial adalah salah satu cara blogger dapatkan income melalui blog bentuk penulisan, seseorang boleh dapatkan RM30-Rm350 satu post entry mengikut nilai sesebuah blog.

Biasanya syarikat akan memilih mana-mana blog yang akan di review mengikut budget syarikat tersebut. Perkhidmatan ini akan ditulis oleh blogger untuk review produk, perkhidmatan, laman web atau apa sahaja yang di minta oleh pengiklan.

Sebagai ganjaran pengiklan akan membayar sejumlah wang sebagai pertukaran bagi khidmat menulis ulasan tentang mereka. Untuk permulaan bagi blogger baru boleh jana income melalui advertorial  dan ia boleh dijadikan pendapatan sampingan kepada mereka yang ingin buat part time job.

kalau korang mempunyai jenama blog sendiri dan dapat review RM100 satu entry dan seminggu dapat post tiga atau empat entry sebagai contoh korang boleh darabkan empat untuk sebulan. Bukankah itu sudah mencukupi untuk permulaan sebagai blogger baru tetapi kalau korang tak yakin boleh tawarkan RM30 untuk satu entry mengikut kekuatan blog.

Cara untuK daftar ;
  1. Klik ADVERTORIAL.MY
  2. lepas daftar tunggu sahaja email daripada advertorial





Bukan sahaja dapat jana income tapi korang boleh juga baiki gaya penulisan yang tidak sesuai supaya ia lebih berkualiti dan boleh memikat pengiklan serta dapat meningkatkan nilai kekuatan blog. Setiap entry mempunyai jangka masa yang panjang  dan ini akan berikan kelebihan dan keuntungan buat pengiklan.

pray MH!7

Nahas MH17 Terhempas di Ukraine