Header Ads

tip: cara mengenali pelanggan mengikut brain colour


aku pasti ramai di antara korang adalah seorang yang minat berniaga, baru berniaga dan nak belajar tentang perniagaan serta dah ada yang berjaya dalam perniagaan. Untuk mempromosikan sesuatu produk atau service korang kena tau karakter pelanggan dulu mengikut warna.


Mesti ramai tak tau. macam mana nak tau karakter pelanggan, Dia tu jenis yang macam mana , cerewet ke tidak atau mudah close sale ke, kalau jual produk dengan dia.


ini yang nak cerita sikit dengan korang cara mengenali karakter pelanggan, Sebenarnya mudah je bila dah tau sikap pelanggan yang penting korang sudah pasti mereka brain colour apa.


Sebelum ni semua pelanggan aku anggap sama je, penat jari ni taip nak terangkan sesuatu produk yang aku jual , mulut pun sampai kering air liur aku cerita. Sebenarnya korang tak perlu pun buat macam tu dekat semua pelanggan bila dah tau brain colour. 




Orang hijau
  • Seorang yang mudah kasihan kepada penjual
  • mudah beli sesuatu barang apabila ada promosi
  • Lihat gambar menarik dan cantik terus beli
  • Suka beli online
  • Ayat menarik sikit pun cepat tertarik. Contoh, perkataan "WOW" terus beli
  • Tidak fikir panjang dan logic kalau nak beli, dia akan beli
  • akan simpan produk walaupun dah ada stock contoh lipstik
  • buat iklan menarik orang hijau lebih cenderung close sale
  • tak kisah kualiti
  • spontan
  • tak cerewet
  • harga ( semak sepintas lalu)
  • beli sahaja barang yang agak-agak tak ada di rumah 
  • beli lebih
  • barang tak perlu pun beli
  • tak buat list
Testimoni orang Hijau


Kalau korang dah tau brain colour, boleh puji sikit untuk dapatkan lebih sale, contoh: akak cantik hari ini senangkan tanggalkan makeup pakai tissue #imaansuci ni, tak nak bagi kawan try ke? ada tak kawan-kawan yang suka makeup atau yang mengantuk bila drive, boleh pakai tissue ini juga sebab ia segar dan melembapkan muka. 

Orang merah
  • Seorang yang complicated
  • Biasanya jawapan mereka ( ya/tidak )
  • kebiasaannya orang merah ini kerja akaun sebab mereka akan beli mengikut budget 
  • sukar dapatkan sale dari orang merah
  • beli mengikut keperluan
  • cukup tak duit untuk ahli keluarga
  • anak suka tak makan ini
  • kena tanya suami takut tak setuju
  • berapa orang nak makan
Testinomi orang merah


Kalau jumpa pelanggan jenis merah, korang boleh follow up mereka, jika nampak macam berminat boleh tanya semula. Mungkin mereka berminat tapi tak cukup budget nak dapatkan produk/service daripada kita. 

Orang biru
  • Mereka perlukan maklumat yang banyak untuk mengenali sesuatu produk/service
  • akan tengok testimoni
  • mempunyai fell yang banyak "rasa-rasa" contoh: rasa-rasa produk ni okey tak? 
  • mudah repeat order
  • ingin mengetahui bahan yang di gunakan sesuatu produk
  • tanya kilang di mana
  • halal ke produk ni?
  • cara gunanya macam mana?
  • caring tentang orang lain + suka free gift
  • nak buat apa beli barang
  • beli di mana
  • siapa nak beli
  • budget (cash/card)
  • list barang dah ada
  • berapa banyak nak beli
  • macam mana nak pergi beli
  • duration
  • pukul berapa nak beli
  • stronge?
  • kegunaan berapa lama
  • praktical tak?
Testimoni orang biru


Jika jumpa orang biru, korang layankan je apa yang dorang tanya sebab mereka akan repeat lagi produk/service yang ada jika dah berasa yakin. Korang boleh terangkan sedikit bahan yang ada dalam produk dan apa kelebihannya jika mereka menggunakan produk tersebut.

boleh bagi lebih banyak testimoni yang berbeza kepada mereka, jika tissue basah boleh tunjukkan gambar sebelum dan selepas, serta respond pelanggan.

orang ungu

  • shopping list
  • whish one better
  • window shopping dulu
  • check budget
  • quality comparison
  • price checking
  • masa spend on shopping
  • berapa banyak nak beli
  • purpose of shopping
  • needs vs wants
Boleh kenali pelanggan melalui masej, call atau whatapp, jadi korang terangkan jika dah kenal pasti warna mereka. tidak perlu terangkan lebih terperinci jika sudah tau warna.

boleh klik sini kenali jenis warna sendiri 

3 comments:

  1. orang biru that's me sebab banyak tanya haha dan mudah repeat order. btw nice tips

    ReplyDelete
  2. Hey! I like your writing style and these are great tips.

    https://ph.paylesser.com/

    ReplyDelete

Copyright iuzira | Designed By: Shedaucu.com. Powered by Blogger.