Header Ads

kenanga wholelesale city-tempat borong murah

Assalamualaikum 

Dah lama aku nak cari dress, bila dah jumpa walaupun ia agak murah tapi aku masih tak mampu memilikinya. Betapa nak berjimat duit, mungkin ini bukan rezki aku kataku dalam hati. walaupun teringin sangat nak beli dress macam tu. Meronta-ronta hati aku, Ini semua gara-gara tak dapat buat kad LRT. Okey, cerita bermula kad matrik hanya boleh di gunakan sehingga 7 januari 2015, di sebabkan nak harga murah naik Ktm roommate aku ajak keluar buat kad ktm tapi nasib tak menyebelahi kami, nak buat kad Ktm sehari hanya limited 200 orang sehari. Jadi kami berniat nak buat kad LRT pula tapi nasib yang sama menimpa kami. Kitorang sampai pukul 4.30, nak buat kad LRT sampai pukul 4 petang sahaja. 


Nadiah, roommate aku ajak pergi masjid jamik untuk menghilangkan kegegeraman yang kitorang alami. Aku dah lama nak beli dress bila ternampak, wahhh teruja habis tapi sebelum tu tanya makcik tu harga sehelai berapa. Bila dia bagi RM70 agak murah, kalau online mau dekat RM85 pastu aku try mintak murah dia bagi Rm65 pastu makcik tu cakap kalau adik nak beli acik boleh kasi harga Rm60. Terus bling2 mata aku, Nak ke tak nak ke tak? dua ke tiga kali aku pikir, kalau tak beli rasa macam sayang dah lama cari tapi aku terpaksa lupakan buat sementara waktu. ini bukan menghilangkan kegegeraman tapi menambah geram. " sabar-sabar lain kali boleh datang lagi".

Dah sampai bilik, pikir...  jangan ada orang beli dress tu sebab nanti aku nak datang lagi. Lepas tu, kebetulan kawan aku si Manisah ajak teman pergi kenangan, bila dia cakap tau tak kenangan, aku Blur tak pernah dengan nama tempat tu, aku try google Kenangan rupanya ia nama singkatan KWC aku baru teringat pernah jejak sekali tapi masa tu tak banyak lagi barang. Itulah padahnya nama penuh tak tau nama singkatan ja tau Kenanga wholelesale city ialah KWC.


Manisah, korang panggil dia maniz. Dia ni sanggup turun KL semata-mata nak survey harga dekat KWC jadi aku pun teman dia. Aku tak terfikir pun KWC ni tempat borong barang yang aku tau dekat GM klang sebab duduk dekat Klang tu yang tau, cuba aku ni orang sabah mesti tak tau KWC tu apa GM tu apa? tapi ramai yang ingat aku ni orang sabah.


Sebelum pergi KWC aku cadang nak buat kad LRT, dalam pukul 12 lebih juga sampai, lepas sampai tu katanya borang habis.  Ish, rasa nak marah je pakcik tu katanya borang habis datang lain kali je dik tak kanlah aku datang LRT untuk menghabiskan duit naik LRT je, tapi tak dapat buat kad. Baru tengah hari kot bukan petang dah la naik KTM lambat tapi pakcik tu suruh datang cepat kalau naik KTM pun lambat macam mana nak datang cepat.


waktu untuk buat kad
LRT : isnin hingga sabtu buka sehingga jam 4 petang ( buat di pasar seni)

dokument yang di perlukan
  • salinan kad matrik
  • salinan ic
  • surat pengesahan pelajar dari kolej/universiti yang sudah belajar melebihi 6 bulan
KTM : isnin hingga jumaat buka sehingga 5 petang ( buat di KL sentral )

dokument yang di perlukan
  • salinan kad matrik
  • salinan ic
  • borang KTM yang telah disahkan oleh kolej/universiti.
Nak pergi KWC kena beli token ke hang Tuah naik monorel, bila dah beli token ke monorel tanya kaunter dekat pasar seni macam mana nak pergi hang tuah kalau dari pasar seni katanya kena pergi KL sentral, aku dah blur balik tak boleh ke terus naik monorel? di sebabkan masih blur naik je LRT pergi KL sentral masukkan token tapi tak boleh detect. Nasib baik ada akak jaga KTm dekat sebelah aku, tanya dia " kak, macam mana nak naik monorel tapi kitorang dah beli token dekat pasar seni?" than, akak tu cakap kene pergi masjid jamik lepas tu naik monorel kalau tak token adik akan burn". Okey, direction yang ni aku paham.

So, kena naik LRT balik lepastu tukar naik monorel, nasib baik LRT dan Monorel ni tak payah tunggu lama macam KTM. Nampak tak betapa serabutnya aku kena tukar sana tukar sini, walaupun sesat kejap sekurang-kurangnya dah tau macam mana nak ke KWC. dah sampai tempat yang di tuju, tempat yang pertama pergi ialah food cord, perut lapar wey dari pagi tak makan. Hilang tenaga nanti nak shopping tak semangat. Tempat makan paling atas tingkat 7, awatlah tinggi sangat.


"maniz, jomlah kita tengok dari atas dulu lepas tu ke bawah"
"me : oh, okey gak nanti boleh terus balik tak payah naik atas turun bawah".


kitorang lalu jalan belakang, jadi nampaklah bangunan ini, tapi kena jalan kaki dulu agak jauh sikit nak ke KWC.

memang banyak baju murah-murah, kalau beli banyak lagi murah biasanya siapa yang nak buat bisnes mereka akan datang sini untuk borong. Jalan-jalan tengok satu-satu barang banyak giler murah. kalau beli satu harganya biasa macam kita pergi tempat lain shopping complex. Aku dah mula seronok berjalan sampai tak sedar masa berlalu 3 jam survey barang tak rehat langsung dasyat betul aku. Bertambah exited bila nampak dress yang aku jumpa dekat masjid jamik jauh lebih murah, terus beli tanpa fikir, buat masa ini kedai tu letak harga borong lepas raya cina kalau nak dapatkan harga murah kena beli 3 helai mix baru dapat harga borong ia dekat tingkat 5.



Kedai ini pun murah, dekat atas tu pun dah tulis dengan nyata pemborong pakaian yang patung tu pakai harganya tak sampai RM50 pun.

Ada hikmahnya, menyesal tak beli dekat masjid jamik? jangan pernah menyesal. "Maniz yang nak survey barang aku yang beli sampai geleng-geleng kepala dia ". barang dia tak dapat lagi. Bila nampak baju kurung aku cakap kat maniz beli-beli buat raya... tergelak dia, katanya raya lama lagi puasa pun belum. weyyy, murah kot baju kurung Rm29-Rm35 mana nak dapat dekat tempat lain kain pun cantik.

kami teruskan perjalanan survey kedai lain cantik-cantik bajunya, nampak je harga murah kitorang akan masuk kedai itu. Kalau kedai tu tak tunjukkan harga kitorang tak masuk, aku cakap kat maniz mesti mahal jadi skip kedai tu masuk kedai lain. Best masuk kedai murah-murah ni berbaloi dengan ekonomi tak menentu sekarang ni dan yang penting tak payah tunggu sale. Sale pun tak semurah ini tau. Maniz pun beli satu baju kurung memang cantik baju tu dari China, kalau dekat luar mesti dalam Rm59 kain cantik baju lawa mestilah mahal.

sampai tingkat bawah, banyak kasut tapi aku tak beli sebab designnya aku tak minat walaupun lawa-lawa. Baju budak pun ada tapi tak banyak baju lelaki apatah lagi tak banyak juga. Okey, kepada lelaki di luar sana kalau nak jimat dan nak ajak bini atau makwa korang shopping boleh datang KWC mesti dorang suka. 

Aku rasa dah macam nak dekat tahun baru cina je, tanglong dah terpasang nampak meriah, dekat belakang tu pintu automatik masa nak keluar dari bangunan ni tak perasan sebab macam dinding, kalau lut sinar baru nampak jelas terpusing-pusing juga nak cari jalan keluar.

Lama tak juma maniz dekat 3 tahun juga, orang jauh susah la nak jumpa.

Aku cadangkan dekat korang nak beli baju raya jemput singgah sini mesti korang nak beli borong 3 helai pasang baju sebab bawak Rm50 pun dah cukup blouse pun murah. Kalau nak belikan untuk 1 keluarga kena bawak duit lebih sikit takut tak boleh kawal nafsu macam aku ni. Tengok semua murah, macam mana nak kawal nafsu membeli ni kalau pergi hari-hari tu lain la cerita.

16 comments:

  1. Huaaaa ni nak pergi nanti ni... nak beli dress bebanyakk untuk ke kuliyyah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, nanti nak beli habaq na, boleh beli sama2 mana tau dapat murah

      Delete
  2. pernah pegi sekali je ni . nak pegi lagi. sebab aritu dapat pegi kejap je . dah nak tutup

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni nak dekat tahun baru cina mesti lagi murah

      Delete
  3. Yeayyyy akhirnya muka sy terbit d blog cik zira kita...hoho...t nk shopping lg jgn Lupe roger2 ok..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. roommate zira nk ikut , bila nak pegi lagi?

      Delete
  4. ramai kata murah kat kwc ni, tapi tak sempat2 nak pi

    ReplyDelete
  5. murahnya, kaki shopping mesti suka ni

    ReplyDelete
  6. Kiranya klau dr masjid jamek , naik lrt turun hang tuah eh ?

    ReplyDelete
  7. Kiranya klau dr masjid jamek , naik lrt turun hang tuah eh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a, tapi kena naik monorel rasanya lrt takde hang tuah

      Delete
  8. Kat situ ade tak tempat borong jam g-shock klon AAA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde la banyak baju orang pompuan

      Delete

Copyright iuzira | Designed By: Shedaucu.com. Powered by Blogger.