Header Ads

Aktiviti Larian Penamat Tahun 2017

Aktiviti Larian Penamat Tahun 2017, aktiviti ini sebenarnya lebih kurang larian amal yang di buat oleh pihak masjid At-taqwa di Bukit Kapar. Masa ni baru tau rupanya seluruh masjid buat aktiviti sama pada hari sama seluruh Malaysia tapi di beritahu masjid ini paling ramai peserta seramai 1000 orang.Orang kampung memang suka aktiviti macam ni, sebenarnya bukan dia orang nak menang sangat tapi bila lari atau jalan ramai-ramai rasa seronok sambil hudu udara segar. Peserta bukan sahaja orang muda je yang sertai yang sudah bergelar atuk pun ada yang lari. Semangat betul dia orang nak keluarkan peluh.

Peserta ada juga berumur lingkungan 5 bulan - 2 tahun, anda terkejut tak? ada ke bayi berumur 5 bulan yang jalan, apatah lagi lari mustahil sangat. Okey, sebenarnya ada mak-mak dan bapak-bapak dia orang yang lari sambil tolak kereta sorong. Dasyatkan, gigih sambil lari sambil tolak tapi ada juga yang berjalan sambil makan angin.Zira masa tu memang semangat lari tapi sekejap je sebab penat tapi tak boleh tengok orang motong, "spesis yang pelik" dah penat jalan je la mampu tapi akak sorang dekat belakang memang kena tinggallah lagi dua orang dekat depan zira pula yang kena tinggal. Aduhh, nak kejar tak larat kepenatan.

Bila hilang sikit penat sambung lari, terjumpa si kembar. hahaha dia pun tak boleh tengok orang motong. Baru nak motong dia, dia pergi pecut sabor je. Penat lari tak habis nak pecut kejar dia memang tak laratlah. Anak buah yang umur 8 tahun dah sampai dulu masjid kuat betul stamina dia. Dah sampai garisan penamat, pihak masjid sediakan air, bukan air masak tapi air revive lega dapat minum tenaga bertambah dapat minum air sedap. Di sediakan air dan buah tembikai, Masya'allah rasa sedap gila dapat makan walaupun buah tembikai. Orang kata kalau lapar semua sedap. Memang lepas lari rasa lapar tenaga semua hilang.Bukan sahaja aktiviti larian je, ada juga aktiviti lain seperti nyanyian, memanah, gubahan masakan, mewarna dan Azan. Memang menarik aktiviti yang di anjurkan oleh pihak masjid. ini pertama kali joint aktiviti masjid sebelum ni aktiviti luar joint. Jika anda ada masa lapang jointlh aktiviti yang ada, pasti seronok bila lakukan dengan keluarga.

7 comments:

 1. Hihi.. penamat yg indahhhh.. cik en tahun 2018 bru nk start bsukan.. hahahha

  ReplyDelete
 2. Bagus bila ada aktiviti mengimarahkan masjid/surau...buat remaja semua lg dekat dgn masjid

  ReplyDelete
 3. Lepas2 berlari ..minum pulak air tembikai, memang sedap laa tengah- tengah dahaga pulak tu . Byw bagus aktiviti macam ni dijalankan setiap bulan . Eratkan silaturrahim

  ReplyDelete
 4. Best join aktiviti mcm ni. Kalau akak semput dh

  ReplyDelete
 5. wah.. akhirnya . aktiviti disudahi dengan larian sebagai penamat 2017 yea.. bestnya tengok semua muka happy je

  ReplyDelete
 6. Bestnya ada aktiviti mcm tu. Kdng tu join sbb blh keluar, jmpa kawan kawankn?

  ReplyDelete
 7. Wah menarik aktiviti anjuran masjid ni, tak tahu pula ada dianjurkan di seluruh Malaysia...

  ReplyDelete

Copyright iuzira | Designed By: Shedaucu.com. Powered by Blogger.